Innleie-rapport: Kan redusere antall anbud-deltakere og gi svekket konkurranse

Anbud365: Innleie-rapport: Kan redusere antall anbud-deltakere og gi svekket konkurranseArbeids- og inkluderingsdepartementet, her ved statsråd Tonje Brenna, har gitt Fafo og Samfunnsøkonomisk analyse i oppdrag å følgeevaluere virkningene av innstramningene i innleieregelverket som kom for halvannet år siden (foto: Simen Gald / Arbeids- og inkluderingsdepartementet).

Skriv ut artikkelen

Innleieinnstrammingene fra 2023 kan føre til at spesielt mindre entreprenører deltar i færre anbud, da de ikke kan risikere å vinne flere anbud enn de har ansatte til å kunne gjennomføre jobbene. Svekket konkurranse kan påvirke byggeaktiviteten gjennom at prosjekter blir dyrere, og da kan også færre prosjekter bli lønnsomme. Dette fremgår av det første notatet fra følgeevalueringen av innleie-innstrammingene.

Fafo og Samfunnsøkonomisk analyse har i oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet å følgeevaluere virkningene av innstramningene i innleieregelverket som kom i 2023. Arbeidet skal pågå til og med november 2026.

De første analysene

Det første notatet – Virkninger av innstramninger i innleieregelverket – er nylig kommet. Notatet presenterer de første analysene av hvilke virkninger innstramningene i innleieregelverket våren 2023 har hatt for ansatte, virksomheter og aktiviteten i byggenæringen.

Undersøkelsesmaterialet er systematisert i to «bilder», representert med hhv «regule-ringsoptimisten» og «reguleringspessimisten». Førstnevnte seer positive muligheter og effekter, den andre har liten tro på at lovendringene vil føre noe godt med seg.

Optimist og pessimist

Optimisten mener f.eks. endringene er en god anledning for virksomhetene til å ta et bedre grep om kompetanseoppbygging og forventer økt vilje til å rekruttere lærlinger og fag-lærte. Det å ansette lærlinger og faglærte trekkes også frem som viktig for å kunne delta i anbudsprosesser der det stilles krav om fagarbeidere.

At fleksibiliteten uteblir, er en av reguleringspessimistens store bekymringer. Innen bygg kan det dreie seg om at virksomhetene vil begrense antall anbud de inngir tilbud på, i frykt for å ta på seg mer enn de klarer å levere med arbeidskraften de har tilgjengelig. Dette vil kunne påvirke konkurransen i markedet. Særlige offentlige kontrakter blir trukket frem som utsatte, fremgår det av førstenotatet, da disse er store kontrakter og kan være uforutsigbare med hensyn til arbeidskraftsbehov, samtidig som kostnadene ved ikke å levere til avtalt tid er store.

Deltar i færre anbud

Det er utfordrende å studere virkninger av innleieforbudet på byggeaktiviteten bare 1,5 år etter det ble innført, heter det. Innleieforbudet kan imidlertid føre til at spesielt mindre entreprenører deltar i færre anbud, da de ikke kan risikere å vinne flere anbud enn de har ansatte til å kunne gjennomføre jobbene. Svekket konkurranse kan påvirke byggeaktiviteten gjennom at prosjekter blir dyrere, og da kan også færre prosjekter bli lønnsomme, skriver Fafo og Samfunnsøkonomisk analyse i sitt notat.

Bli den første til å kommentere på "Innleie-rapport: Kan redusere antall anbud-deltakere og gi svekket konkurranse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.