Asfalt, pukk og naturstein er de største utslippskildene i de prosjektene Oslo kommunes bymiljøetat steller med. Det fremgår av en rapport fra etatens Klimasats-prosjekt, der utvikling av tildelingsvekting og tiltakskostnader på etatens arbeidsområder har vært mer komplekst enn forventet. Etatens Klimasats-prosjekt er derfor nå i gang med markedsdialog for å få et bedre kunnskapsgrunnlag. Økt gjenbruk av masser er også tema – inklusive masser som leveres til mottak for gjenbruk av 3. part.
Klimasats-prosjektet til Bymiljøetaten i Oslo startet i juni 2023 og skal vare frem til november i år. Det skal utarbeides tildelingskriterier, evaluering og kontroll av bakgrunnsdata, CO2-tak, klimagassbudsjett og klimagassregnskap og opplæring av etatens ansatte innen bruk av EPD som dokumentasjon. Bruk av CO2-tak og CO2-vekting i offentlige anskaffelser vil, ifølge kommunen, bidra betydelig til å redusere indirekte utslipp knyttet til anleggsgjennomføring i årene som kommer.
Asfalt, pukk og naturstein
Utgangspunktet er dagens status og evaluering av tidligere gjennomførte prosjekter der det er blitt brukt tildelingskriterier knyttet til klimagassutslipp fra materialer. En delrapport ble lagt frem rett før jul i fjor. Av den fremgår det at analysen har vist at det er en sammenheng mellom betalingsvillighet og utslippsreduksjon, men også at merkostnadene har vært høyere enn forventet i enkelte konkurranser.
Kartleggingen i prosjektet har bekreftet at asfalt, pukk og naturstein er de største utslippskildene, med betydelige bidrag fra vann- og avløpskomponenter i relevante prosjekter, heter det. Klimagassberegninger basert på mengdebeskrivelser for en rekke forskjellige typer av prosjekter er gjort, for å kartlegge hvilke typer av materialer som bidrar til mesteparten av utslippene og fordeling mellom direkte og indirekte utslipp.
Klimastrategi
Bruken av biobasert bitumen i asfalt har vist seg å være en viktig faktor for utslippsreduksjon, men det er utfordringer knyttet til sammenlignbarhet med fossile drivstoff. utslippsreduksjon som skyldes redusert bruk av fossile drivstoff, er ikke sammenlignbart med karbonbinding i biobasert bitumen.
Når det gjelder å utvikle en klimastrategi for etaten, er man noe forsinket fordi arbeidet med å fastsette riktig nivå på tildelingsvekting og tiltakskostnader har vært mer komplekst enn forventet. Det er behov for å justere evalueringsmodeller og poengskalaer for å bedre reflektere utslippsreduksjoner og kostnader, slås det fast i rapporten.
Maler og markedsdialog
Rapporteringen forteller at det er videreutviklet dokumentasjonsmal for tilbyders klimagassbudsjett i anskaffelsesfasen med en mer detaljert rapportering av transport- utslipp. Likeledes er det laget en evalueringsmal der etaten samler resultat fra tilbyders klimagassbudsjett og får ut poengscore basert på valgt evalueringsmodell. Disse malene er blitt brukt i utlysningen av et nytt prosjekt i regi av etaten.
For å få et bedre kunnskapsgrunnlag knyttet til potensiale for utslippsreduksjon og tiltakskostnader er prosjektet nå i gang med markedet. Dialogen er rettet mot til dels produsenter og til dels entreprenører (inkl. massemottaks-aktører) med spørsmål om tiltakskostnader, andre barrierer enn det økonomiske og hvilken utslippsreduksjon som forventes frem mot 2030 og 2035.
Gjenbruk av masser
‐Økt gjenbruk av masser har vært et tema i prosjektet. Det er der blitt laget et forslag til tildelingskriterier som nå er utgangspunkt for diskusjon med markedet og Bymiljøetaten. Hensikten er å både redusere bruk av jomfruelig pukk inn til prosjekt, men også å tilgjengeliggjøre masser som leveres til mottak for gjenbruk av 3. part. Det utarbeides egne mål og dokumentasjon av måloppnåelse knyttet til økt sirkularitet av masser som del i dette prosjektet, fremgår det av rapporten.
Bli den første til å kommentere på "Kartlegging: Asfalt, pukk og naturstein største utslippskilder"