Møre og Romsdal fylkeskommunes eiendomsstrategi fra 2017 har bidratt til å gjøre mer bærekraftige valg i investeringer og drift, drevet fram av en liten justering i økonomisystemet.
Du kan lese mer om framgangsmåten og erfaringene til Møre og Romsdal fylkeskommune i DFØs eksempelbank: Kontering med NS 3454 – grunnlaget for smarte valg om bygg | Anskaffelser.no
Eksempelbanken
I den nye eksempelbanken for bærekraftige og innovative anskaffelser til DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) finner du for øvrig en rekke kortfattede eksempler innhentet fra anskaffelsespraksis omkring i landet. Her er kontaktopplysninger og konkurransegrunnlag for faktiske anskaffelser, styringsdokumenter for anskaffelser, samt for kontraktsoppfølging som på ulike måter fremmer grønn omstilling og bærekraftig utvikling.
Eksempler fra «banken» vil du også finne publisert på Anbud365 i tiden fremover.
Hva gjorde Møre og Romsdal fylkeskommune?
Møre og Romsdal fylkeskommune hadde i utgangspunktet dårlig oversikt over kostnadsbruken på bygg, samtidig som vedlikeholdet av bygg var for dårlig. Den vedtatte strategien fra 2017 inkluderer flere detaljerte tiltak for å legge til rette for mer langsiktig rasjonelle valg i investeringer og drift av eiendomsmassen.
Det mest grunnleggende og avgjørende grepet var å bruke handlingsrommet som lå i en fri dimensjon i fylkeskommunens ERP-system (Enterprise Resource Planning – levert av Visma Enterprise). Denne valgte fylkeskommunen å definere i tråd med NS 3454 «Livssykluskostnader for byggverk – Prinsipper og klassifikasjon». Fra 1. januar 2018 har det vært obligatorisk å fylle inn dette feltet for å betale fakturaer som gjelder bygningsmassen.
Gjennom innføringen av NS 3454 og andre norske standarder av relevans for eiendomsforvaltning, har fylkeskommunen fått et tallgrunnlag for å sammenlikne sine og andres kostnader for bygg og anlegg (gjennom Norsk prisbok), og for å sammenlikne egne bygg med hverandre. Tallene gir politikerne og administrasjonen bedre grunnlag for å ta strategiske valg (for eksempel om nybygg versus rehabilitering), og de bidrar til at gode og effektive driftspraksiser sprer seg. Budsjettene for vedlikehold har økt, og bergvarme har blitt en foretrukken energikilde.
Bli den første til å kommentere på "Kontering med NS 3454 – grunnlaget for smarte anskaffelser for bygg"