Offentlige anskaffelser: Stort og smått 14. februar

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 14.februarNæringsminister Cecilie Myrseth ventes å legge frem forslag til ny lov om offentlige anskaffelser, spørsmålet er når. Bildet er fra da hun la frem «gründermeldingen» tidligere (foto: David Berg Tvetene).

Skriv ut artikkelen

KS sjekker velferdskriminalitet, Drammen kaster ut leverandør og Drivkraft Norge ber om fossilfrie anskaffelser. Å utelukke kommersielle tilbydere vil gi betydelige problemer for Helse Midt-Norge og standard-utfordring kan føre til mindre interesse for offentlige oppdrag. I Finland raser kommune-sjefen over at bare et lite antall kommuner har fått si sin mening om revidert anskaffelsesregelverk. En leverandør mener det er et paradoks at mindre, høyteknologiske og svært innovative aktører i for dårlig grad velges. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Neppe med i kommende lov

Det er likevel ikke sikkert at det kommer forslag til ny anskaffelseslov til Stortinget i vårsesjonen. Foreløpig er proposisjonen ikke meldt opp til behandling i vår. Og om et lovforslag kommer, er neppe tvisteløsnings-ordningen med, ifølge Anbud365s kilder.

Sjekker velferdskriminalitet

KS vil kartlegge hva kommunene vet om velferdskriminalitet. Alle som jobber i kommunen kan ha godt av å tenke litt mer kritisk når de behandler søknader og anbud, sier seniorrådgiver Lasse Jalling i KS til Fagbladet. Dette dreier seg om profesjonelle selskaper deltar i offentlige anbud, og klekker ut nye måter å svindle kommunene på.

Drammen kaster ut leverandør

Drammen kommune har sagt opp avtalen som sikrer kritiske datasystemer i kommunen etter uenighet med leverandøren. Kontrakten er på hele 124 mill. Årsaken er ulik tolkning av avtalens betalingsmodell, og kommunen mener leverandøren har fakturert for tjenester som kommunen mener inngår i den avtalte kontraktssummen, skriver dt.no.

 Å utelukke de kommersielle …

Blant de 12 leverandørene som har avtale med Helse Midt-Norge RHF innen spesialiserte rehabiliteringstjenester, er de fleste kommersielle aktører. Å utelukke de kommersielle aktørene vil derfor begrense tilbudet betydelig, heter det i et høringssvar fra helseforetaket.

Fossilfrie offentlige anskaffelser

Drivkraft Norge har oversendt innspill til regjeringens arbeid med statsbudsjettet for 2026, bl.a. oppfordres regjeringen til å utvide innretningen av offentlige anskaffelser fra utslippsfrie til fossilfrie anskaffelser.

Raskere utnyttelse av anskaffet materiell

Riksrevisjonen anbefaler i en fersk rapport at Forsvarsdepartementet i dialog med Forsvaret og Forsvarsmateriell sikrer løsninger for kommunikasjon og informasjonsutveksling som raskere gir full utnyttelse av kapasiteter ved anskaffelse av nytt materiell.

Nye anbudskrav, kutt i busstilbud

AtB har sendt ut forslag om endringer i bussrutene. Dette får kommunedirektøren i Levanger til å reagere. Bakgrunnen for endringene er nye krav anbudsrunder som gjør at kostnadene går opp, uten at den økonomiske rammen til AtB økes. Dermed vil selskapet redusere tilbudet om kollektivtransport fra 2028, heter de ti ilevanger.no.

Krever endringer, ikke forbud

– Tap som følge av entreprenørkonkurser krever endringer i anskaffelsesreglene og bruk av standardkontrakter, ikke forbud mot totalentrepriser, skriver Frank Ivar Andersen i Bygghåndverk Norge i byggmesteren.as. Blikkenslagerbransjen i Bergen har reist kritikk mot bruk av totalentrepriser i offentlige prosjekter.

Svekket interesse for offentlige oppdrag

Nasjonalt fremforhandlede kontraktstandarder skal som hovedregel brukes i offentlige anskaffelser. Dersom standarden ikke forstås etter sitt opprinnelige formål, i dette tilfellet Renholdsoverenskomsten, er det høyst forståelig at tariffbaserte virksomheter får en svekket interesse for offentlige oppdrag, mener NHO Service og Handel.

Tre prototyper til testing

Pukkellaks ventes tilbake i stort antall sommeren 2025. I tiden som har gått siden forrige invasjon i 2023 har Statsforvalteren i Troms og Finnmark gjennomført en før-kommersiell anskaffelse finansiert av Forskningsrådet. Nå står tre ulike prototyper klare for testing i kampen mot fisken som er uønsket i våre elver, heter det på innovativeanskaffelser.no.

Håpet er å bli underleverandør

Ingen av bedriftene i bygg- og anlegg i Meråker har kapasitet til å håndtere en totalentreprise for nytt skolebygg. Håpet er å få bidra som underentreprenør, heter det på lokalt bedriftshold i merakerposten.no.

Velger for få innovative aktører

– I en tid der det fra politisk hold varsles dramatiske økninger i anskaffelser for å sikre samfunnskritisk infrastruktur og forsvarsevne, så er det et paradoks at mindre, høyteknologiske og svært innovative aktører i for dårlig grad velges til å bli leverandører til disse sektorene, sier Vegard Evjen Hovstein, direktør i Maritime Robotics, i mn24.no.

Fikk buss-bøter

Busselskapene må betale millioner i bøter til Ruter hvert år. Blant de tre selskapene som kjører rutebusser i Oslo, er det Nobina som fikk klart flest bøter av Ruter i fjor. Gebyrene, som Ruter selv kaller dem, er noe de deler ut til busselskapene dersom kjøringen bryter med anbudskontraktene, ifølge Sagene Avis.

Bør fremme utvikling av norske produkter

– Offentlige innkjøpsregler og praksis bør i større grad også fremme innovasjon og utvikling av norske produkter. Ved å satse mer på gründere og små virksomheter kan det offentlige bidra til vekst og nyskaping i norsk næringsliv, sier seriegründer Øyvind Gedde til rha.no.

Fikk inn et togtilbud, men nei …

Norske tog har gjennomført en anbudsrunde hvor de ba om tog de kunne leie til Nordlandsbanen før de nye togene står ferdig i 2029. Det kom inn ett tilbud, men: – Det er svært skuffende og beklagelig at vi måtte konkludere med at det som ble tilbudt ikke var klart for trafikk, sier administrerende direktør i Norske tog, Øystein Risan, til NRK.

Pris før kvalitet gir innstilte busser

– Må forbrukerne venne seg til at innstilte busslinjer er den nye normalen? En bussekspert i Sarpsborg Arbeiderblad svarer ja. Årsaken er at anbudsordningene ofte styres av pris framfor kvalitet og tilpasning av riktig materiell til de aktuelle rutene. Dette har ført til at bussene i flere tilfeller ikke er godt nok rustet for krevende vinterforhold.

Slik blir møbler blir mer sirkulære

Offentlige anskaffelser spiller en sentral rolle for å gjøre møbelproduksjon mer sirkulær. Bransjeorganisasjonen Trelast- og møbelbedriftene (TMF) har laget fem forslag for å få fart på utviklingen, melder upphandling24.se. En TMF-rapport viser hvordan industrien jobber sirkulært og hva som kreves for å drive den sirkulære utviklingen.

Innkjøp som strategisk «forretningscase”

Som offentlig innkjøper er det mange agendaer å styre og ofte mangler ressurser til å ta seg av alle. Hvis du kan knytte anskaffelser til toppledelsens strategiske mål, kan du få et tydelig mandat og ofte ressurser til å få mye mer ut av organisasjonens anskaffelser. Direktør Signe Lynggaard Madsen i Statens og Kommunernes Indkøbsservice.

Ville bare høre noen kommuners mening

Hvordan kan regjeringen bare anta at den ikke trenger å høre alle kommunene når det gjelder å revidere anskaffelsesregelverket, spør Minna Karhunen, daglig leder i det finske Kommuneforbundet. Av Finlands 308 kommuner mottok 42 en forespørsel om å uttale seg. Hvordan kunne det være mulig!

Nytt navn og nye oppgaver

Upphandlingsmyndigheten i Sverige endrer navn til Myndigheten för offentliga affärer og overtar oppgaven med å anskaffe samordnede statlige rammeavtaler fra Statens inköpscentral. Det foreslås i en ny gransking av mer effektive myndigheter.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 14. februar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*