Representanter for fem politiske partier skal offentliggjøre sine ambisjoner for offentlige anskaffelser i den stortingsperioden som starter etter høstens valg. Det skjer på NHOs anskaffelseskonferansen 22. mai i år, der det også er en hel rekke andre aktuelle og interessante temaer. Om næringsminister Cecilie Myrseth har med seg nytt om når den nye anskaffelsesloven kommer, kan vøre mulig – gode kilder sier at ny kjøreplan for lovarbeidet er på plass allerede. Tillit, korrupsjon, sikkerhet, beredskap, avvisning av leverandør, «vesentlige avvik» og et mulig «comeback» på anskaffelses-arenaen fra Riksrevisjonen er stikkord for annet man kan få med seg på konferansen.
Mottoet for NHO-konferansen er «Konkurransekraft gjennom offentlige anskaffelser». Selv om NHO er en forening for bedrifter, mange av dem leverandører til det offentlige, er konferansen deres også åpen for andre – for alle som arbeider med offentlige anskaffelser, heter det.
Politikerne som skal fortelle om sine ambisjoner, er Rune Støstad(Ap), Heidi Lunde (H), Hans Andreas Limi (FrP), Lars Haltbrekken (SV) og Sigbjørn Gjelsvik (Sp).
Attraktiv kunde?
I løpet av de sju timene konferansen vart, skal nærmere 30 personer ha vært kortere eller lengre tid på talerstolen. Det er et bredt spekter temaer man skal innom, kategorisert under fellesoverskrifter. Et eksempel er «Hvordan kan offentlig sektor bli en attraktiv kunde». Det skal to bedriftsrepresentanter svare på: Netcompanys adm. dir Geir Arne Olsen og regiondirektør i Securitas AS, John Erik Strømstad. I tillegg skal Bente Hayes, adm. dir i Sykehusinnkjøp ta for seg hvordan spesialisthelsetjenesten kan bli en attraktiv kunde og samarbeidspartner. Likeledes avd.dir. Marit Kristiansen i Forsvarsbygg om «Attraktivitet er en evig balansekunst» og advokat Øystein Seljeflot i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg i NHO om «Gode valg – bommert koster».
Antidopingarbeid?
Under en annen «paraply» finner vi direktør Gunnar Wedde i konserninnkjøp i Oslo kommune. Hans tema er» Kan vi bygge tillit og forebygge korrupsjon gjennom åpenhet og gjennomsiktighet?». Med seg i denne delen av konferansen har han fungerende vegdirektør Ove Myrvåg i Statens vegvesen om «Antidoping(arbeidet) i offentlige anskaffelser, og advokat Marie Braadland, som er partner i Advokatfirmaet Grette. Hennes tema dreier seg om avvisning av leverandører pga klanderverdige forhold.
Sikkerhet og beredskap
Tidens spente internasjonale situasjon gjør at sikkerhet og beredskap er aktuelle anskaffelsestemaer. Til å hjelpe de fremmøtte til et høyere kunnskapsnivå stiller direktør i Forsvarsmateriell, Gro Jære, om nasjonale beredskapshensyn i anskaffelser, og business Develop Manager i Kongsberg Defence, Arild Skoge om «Vi har løsninger – hvordan kan vi samarbeide». Daglig leder i Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) stiller spørsmål – og gir trolig svar (!) – om bedret forsvarsevne gjennom innovative anskaffelser. Næringslivets sikkerhetsråd er på plass med sin direktør Odin Johannessen. Han skal gi til bete hvilken rolle næringslivet skal ha i sikkerhet og beredskap.
Høyesterett-avklaring
Ellers? Jo, om digitale lommebøker for bedrifter, en dansk gjest: Fagleder Morten Qvist Fog fra NHOs søsterorganisasjon Dansk Industri, som skal si noe om fremtidens offentlige innkjøp sett med danske briller. Ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen, Tora Stuve Jarlsby, skal åpne om hva man kan vente seg av et «comeback» innen offentlige anskaffelser fra Riksrevisjonen. Partner Kjersti Holum Karlstrøm og advokat Eirik Rise – begge advokatfirmaet SANDS, skal foredra om et hyppig tvistetema i anskaffelsesretten som er på vei til Høyesterett: Vesentlig avvik og avisningsplikt. Viktige avklaringer kan da komme.
Statsråd og viseadm.dir
Næringsminister Cecilie Myrseth og NHOs viseadm. dir Anniken Hauglie skal åpne seansen – og advokat Arnhild Dordi Gjønnes – NHOs ekspert på offentlige anskaffelser – skal sørge for å bringe konferansen trygt i havn.
Bli den første til å kommentere på "NHOs anskaffelseskonferanse: Nær 30 på talerstolen – og anskaffelses-valgkamp"