Regjeringen vil klargjøre muligheten for å stille krav og bidra til god veiledning til sikkerhet og beredskap i offentlige innkjøp. Å identifisere kategorier av innkjøp der det er særlig viktig å stille krav til sikkerhet og beredskap kan være ett av tiltakene. Formålet er å ivareta beredskapshensyn og nasjonale sikkerhetsinteresser. Dette fremgår av et svar fra samferdselsminister Jon-Ivar Nygård på et skriftlig spørsmål fra Stortinget.
Svaret fra samferdselsministeren gjaldt et spørsmål fra stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik, som var bekymret for kinesiskprodusert busser på norsk jord. Mens ni av ti nye norske busser er kinesiske hadde han lest, forhindrer svensk regelverk å kjøpe busser fra Kina. Og da var spørsmålet om samferdselsministeren ville gjøre norsk regelverk like strengt som det svenske.
Kinesisk trafikkaos
Gjelsvik uroet seg for om Kina kan ha anledning til å slå av kinesiskproduserte busser som måtte være kjøpt inn av f.eks. norske fylkeskommuner eller deres underleverandører. I så fall vil det kunne føre til trafikkaos i lang tid. Hvis det blir kjøpt inn mange kinesiskproduserte busser vil det kunne utgjøre en reell trussel mot samfunnssikkerheten i Norge.
I Sverige har det vært oppmerksomhet om at arbeidernes rettigheter ikke er ivaretatt buss-produksjonen i Kina. Det betyr også at de kinesiske produsentene ikke konkurrerer på samme vilkår som f.eks. de europeiske. Han pekte også på at det innebærer store klimautslipp og potensielt miljøødeleggelser å importere busser fra den andre siden av jorden. Lang transportvei og trolig dårlig miljø- og klimastandarder på produksjonen var også argumenter som Gjelsvik bygget sitt spørsmål på.
Grunnleggende menneskerettigheter
Samferdselsministeren minnet i sitt svar om at det er viktig at offentlige innkjøp ikke bidrar til eller benytter leverandører i leverandørkjeden som bryter grunnleggende menneskerettigheter. Innkjøpsregelverket pålegger derfor offentlige oppdragsgivere å ha egne rutiner for å fremme respekt for menneskerettighetene ved de innkjøpene der det er en risiko for brudd på slike rettigheter. Meningen er at disse rutinene skal følges opp i forbindelse med de enkelte innkjøpene, og på den måten kan offentlige oppdragsgivere gjennom sine innkjøpsprosesser bidra til å hindre menneskerettighetsbrudd.
I «Meldt. St. 9 (2024–2025) Totalberedskapsmeldingen» har Regjeringen varslet at den vil klargjøre muligheten for å stille krav og bidra til god veiledning til sikkerhet og beredskap i offentlige innkjøp. Å identifisere kategorier av innkjøp der det er særlig viktig å stille krav til sikkerhet og beredskap kan være ett av tiltakene. Formålet er å ivareta beredskapshensyn og nasjonale sikkerhetsinteresser. Anskaffelsesutvalget har i sine utredninger tatt til orde for å gjøre det tydeligere at man kan ta slike krav med i offentlige anskaffelser, noe regjeringen arbeider med å følge opp.
Utvise forsiktighet
Når det gjelder Kina, slo statsråden fast at Norge skal samarbeide og ha dialog med nasjonen på flere område – basert på våre interesser og verdier. Samtidig, understreket han, skal vi av hensyn til nasjonal sikkerhet utvise forsiktighet overfor Kina. På visse sensitive områder skal samarbeid unngås. Vi skal redusere risiko og vår avhengighet av kinesiske aktører, fremgår det av hans svar.
Bli den første til å kommentere på "Jobber for sikkerhet og beredskap som krav i innkjøp, vil bidra med veiledning"