Klimameldingen: Tar ikke noe valg om klima- og miljøkrav i ny anskaffelseslov

Anbud365: Klimameldingen Tar ikke noe valg om klima- og miljøkrav i ny anskaffelseslovKlima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen la frem klimameldingen hos Worley Rosenberg (foto: Klima- og miljødepartementet).

Skriv ut artikkelen

I den rykende ferske klimameldingen gir ikke regjeringen noen indikasjoner om hva slags klima- og miljøkrav som skal komme i det nye anskaffelsesregelverket. Den nøyer seg med å si at den skal legge til rette for at klima og miljø vektlegges i offentlige anskaffelser. Regjeringens Anskaffelsesutvalg har som kjent valgt å skrote dagens 30%-bestemmelser, innført av regjeringen selv. Men data, statistikk og kompetanse skal styrkes for å fremme grønne anskaffelser, heter det i klimameldingen.

For kort tid siden la Regjeringen frem klimameldingen, «Meld. St. 25 (2024–2025) Klimamelding 2035 – på vei mot lavutslippssamfunnet». I den er det stor oppmerksomhet rettet mot hva man kan få til ved å stille klima- og miljøkrav i offentlige anskaffelser.

Regjeringen oppsummerer slik – den vil:

  • legge til rette for at klima- og miljøhensyn vektlegges i offentlige anskaffelser
  • fortsette arbeidet med å forbedre data og statistikk som kan brukes for å fremme grønne offentlige anskaffelser
  • styrke kompetansen om helhetlig anskaffelsespraksis og få ned det totale klimaavtrykket fra offentlige anskaffelser
  • styrke veiledningen under DFØ gjennom revidert handlingsplan for økt andel grønne og innovative offentlige anskaffelser i 2025
  • gjøre en vurdering av hvordan de forsterkede klimakravene i anskaffelsesregelverket bidrar til reduserte utslipp i skipsfarten, og på dette grunnlag vurdere nødvendige forbedringer, blant annet av retningslinjer og veiledning

Målrettet for departementene?

Departementene har i tildelingsbrevene for 2024 og 2025 gitt alle underliggende virksomheter en fellesføring om systematisk og helhetlig arbeid for å redusere klimagassutslipp, naturfotavtrykk og energibruk. Som en del av dette arbeidet er det forventet at virksomhetene vurderer hvordan klimaendringene påvirker dem. Føringene gjelder også for departementene. I 2025 vil det evalueres hvordan føringen har fungert.

På bakgrunn av denne evalueringen vil regjeringen vurdere om det er hensiktsmessig å innføre målrettede krav/retningslinjer for drift og anskaffelser i alle statlige virksomheter. Det skal i den forbindelse ses hen til øvrig virkemiddelbruk, heter det i klimameldingen.

Bygg og anlegg-utredning

Regjeringen har i gang en utredning av et krav i offentlige anskaffelser om at 5 til 10% av energibruken på bygge- og anleggsplasser skal være utslippsfri fra 2026, med en opptrapping til 30 til 40% i 2030. På oppdrag fra Klima- og miljødepartementet skal Miljødirektoratet og Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) våren 2025 levere en utredning av forslaget, og forslag til forskrift.

Kommunene, DFØ og Klimasats

Det er viktig, mener regjeringen, at kommunene fortsetter å gå foran og bruker egne anskaffelser som virkemiddel for å kutte utslipp og bidra til omstilling. Dette krever, i tillegg til gode støtteordninger, et tydelig og godt regelverk, samt god veiledning og tilrettelegging. He peker regjeringen på at DFØ i dag bistår offentlige innkjøpere med en rekke konkrete verktøy og råd. Dessuten at Klimasats også har gitt støtte til prosjektene der kommuner systematisk arbeider med klimakrav i anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "Klimameldingen: Tar ikke noe valg om klima- og miljøkrav i ny anskaffelseslov"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*