Slår til lyd for åpenhet om priser og økt bruk av anbud ved legemiddel-kjøp

Anbud365: Slår til lyd for åpenhet om priser og økt bruk av anbud ved legemiddel-kjøpHelse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre har lagt frem «prioriteringsmeldingen», der det tas til orde for åpenhet og økt bruk av anbud ifm legemiddelkjøp (foto: David Berg Tvetene / NFD).

Skriv ut artikkelen

Anbud, prisforhandlinger og refusjonskontrakter ved legemiddel-anskaffelser vil bli brukt i større grad, slår regjeringen fast i den nylig fremlagte «prioriteringsmeldingen». Dette politiske signalet gjelder særlig for legemidler der det er stor usikkerhet om budsjettkonsekvenser for folketrygden. Det er et mål å sikre åpenhet om legemiddelpriser etter at avtaler er inngått, heter det, riktignok ikke for legemidler fra originalprodusenter.

Den såkalte «prioriteringsmeldingen» heter egentlig «Meld. St.21 (2024-2025) Helse for alle – Rettferdig prioriteringa i vår helles helsetjeneste». Regjeringen har lagt den frem for å sikre effektive og fleksible systemer for prioritering i helsevesenet som utvikles i tråd med de medisinske mulighetene. Det skal være rettferdig og økonomisk bærekraftig, og Stortinget skal stille seg bak de kriteriene som skal legges til grunn.

Åpenhet om legemiddel-priser

I meldingen signaliserer Regjeringen at dens mål er å sikre åpenhet om avtalepriser på generiske og biotilsvarende legemidler som konkurranseutsettes i anbud for spesialisthelsetjenesten, etter at avtalene er inngått. Dette skal utredes, og i utredningen skal konsekvensene av økt åpenhet for tilgangen til slike legemidler kartlegges. Erfaringer fra nordisk samarbeid om anbud innen dette området skal det ses hen til i utredningen, understreker regjeringen.

Generiske legemidler er legemidler som inneholder samme virkestoff som originalpreparatet, men som lages og markedsføres av en annen produsent etter at patenttiden er utløpt. Biotilsvarende legemidler er legemidler som har samme effekt og kvalitet som et biologisk legemiddel, men som er produsert av en annen legemiddelprodusent enn oppfinneren.

Bruke anbud i større grad

Dessuten skriver Regjeringen i meldingen at den vil bruke virkemidlene anbud, prisforhandlinger og refusjonskontrakter i større grad, særlig for legemidler der det er stor usikkerhet om budsjettkonsekvenser for folketrygden.

Når Stortinget har behandlet prioriteringsmeldingen, vil Helse- og omsorgsdepartementet, heter det, sette ut på anbud et oppdrag om å utrede hvorvidt det er mulig å komme fram til et sikrere anslag på alternativkostnaden for helse- og omsorgstjenesten i Norge, basert på norske data.

Tettere kopling

Regjeringen vil dessuten, fremgår det av prioriteringsmeldingen, gi de regionale helseforetakene og Direktoratet for medisinske produkter i oppdrag å arbeide for tettere kobling mellom metodevurdering, anskaffelse, innkjøp og forvaltning av medisinsk utstyr og andre helseteknologier i spesialisthelsetjenesten.

Bli den første til å kommentere på "Slår til lyd for åpenhet om priser og økt bruk av anbud ved legemiddel-kjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*