Kritisk svensk direktivbom – kan ha åpnet for likebehandling av fiendtlige stater

Anbud365: Kritisk svensk direktivbom – kan ha åpnet for likebehandling av fiendtlige stater– Det er viktig at våre anskaffelseslover ikke bare er i samsvar med EU-lovgivningen, men også lar oss beskytte våre nasjonale interesser og sikkerhet, sier sivilminister Erik Slottner (foto: Ebba Ahlrot/Regeringskansliet).

Skriv ut artikkelen

To ferske avgjørelser fra EU-domstolen kan tyde på at Sverige har bommet når de har gjort EUs anskaffelsesdirektiv til nasjonal rett. Konsekvensen kan bli at stater som oppfattes som fiendtlig innstilt kan delta i svenske offentlige anskaffelser knyttet til kritisk infrastruktur eller forsyningssikkerhet – med rett til likebehandling og rettslig prøving. Disse leverandørene kan da få tilgang til beskyttelsesverdige interesser eller data.  Regjeringen i vårt naboland liker ikke dette, og har satt i gang en utredning for å rette opp.

De svenske anskaffelseslovene gjør ikke noe eksplisitt skille mellom leverandører fra EU og land som EU har frihandelsavtaler med, og leverandører fra tredjeland uten tilsvarende avtaler. I henhold til EU-retten er det kun leverandører fra EU og land med frihandelsavtaler som har disse rettighetene.

Må endres

Dette betyr at de svenske anskaffelseslovene må endres. Gitt den forverrede globale situasjonen er det av stor betydning at lovgivningen også justeres for bedre å ta hensyn til risiko knyttet til nasjonal sikkerhet, heter det. Oppdraget skal rapporteres senest 2. desember 2025

EU-domstolen har, i to separate saker, Kolin-saken (Kolin Inşaat Turizm Sanayi ve Ticaret AȘ, C-652/22, EU:C:2024:910) og Qingdao-saken (CRRC Qingdao Sifang CO LTD m.fl., C-266/22, adressert EU5:C:28) behandlet spørsmål om leverandører fra tredjeland som ikke har avtaler med EU som garanterer tilgang til anskaffelser i EUs medlemsstater.

Bare EU kan bestemme

I begge tilfeller fastslo Den europeiske unions domstol at spørsmålet om deltakelse fra tredjelandsleverandører i anskaffelsesprosedyrer faller inn under EUs eksklusive kompetanse. Dette betyr at det bare er Unionen som kan lovfeste på dette området som utgangspunkt, og medlemsstatene kan bare gjøre det etter tillatelse fra EU eller for å gjennomføre unionens rettsakter.

EU-domstolen slår fast at EU-retten forhindrer tredjeland uten frihandelsavtaler i å kreve at deres tilbud behandles likt i forhold til anbud inngitt av tilbydere i medlemsstatene og tilbydere fra tredjeland som er omfattet av internasjonale forpliktelser (dvs. frihandelsavtaler).

Feilgjennomført direktiver

EU-domstolen uttaler også at det er opp til oppdragsgiver eller oppdragsgivere å vurdere om leverandører fra tredjeland uten avtale med unionen skal få delta i anskaffelsesprosedyrer.

I de svenske anskaffelseslovene skilles det ikke eksplisitt mellom på den ene siden leverandører fra EU og land som EU har frihandelsavtaler med og på den andre siden leverandører fra tredjeland som det ikke finnes slike frihandelsavtaler med.

I lys av EU-domstolens dommer er det sannsynlig at Sverige ikke bare har overgjennomført, men også feilgjennomført, de direktivene som er gjennomført i svensk rett. De svenske anskaffelseslovene må derfor endres. Utrederen må avgjøre hva som er den mest hensiktsmessige måten å gjøre endringen på.

Bli den første til å kommentere på "Kritisk svensk direktivbom – kan ha åpnet for likebehandling av fiendtlige stater"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*