I en rekke offentlige anbud spesifiseres det løsninger heller enn å utfordre tilbydere på å finne en løsning som dekker et beskrevet behov. Det gjør det vanskelig for gründere og oppstartsbedrifter å slippe til. I en fersk rapport om tema oppfordres offentlig sektor til å være sitt ansvar bevisst gjennom å tørre å ta litt mer risiko som mulig pilotkunde for oppstartsbedrifter. En sentral del av utfordringen er nettopp manglende erfaring med å ta risiko ved å ha et oppstarts- og vekstselskap som leverandør.
På oppdrag for Akershus fylkeskommune og Oslo kommune har Menon Economics og Oxford Research utarbeidet et kunnskapsgrunnlag om miljøer som arbeider for gründere, oppstarts- og vekstbedrifter i Oslo og Akershus. Resultatet er å finne i rapporten «Gründere, oppstart og vekst i Oslo og Akershus».
Flere utfordringer
Overordnet peker aktørene på flere utfordringer i dagens innovasjonsøkosystem i Oslo og Akershus, bl.a. rigide og komplekse anskaffelsesregelverk og reguleringer.
Fremveksten av innovative løsninger, tjenester og produkter fører i enkelte tilfeller med seg behov for bl.a. anbudsprosesser og/eller behov for å orientere seg i regelverk og reguleringer, heter det. Dette kan det være krevende for oppstartsselskaper og aktørene i økosystemet å navigere i. Samtidig er det kostbart å avsette ressurser til å bygge opp denne typen kompetanse, noe selskapene selv ofte ikke har mulighet til. Flere av oppstartsaktørene er også for små til å dedikere egne ressurser til å bygge opp kompetanse på dette temaet.
Rigid anskaffelsesregelverk
Deler av oppstartsøkosystemet etterspør derfor, ifølge rapporten, sentralisert kompetanse på anskaffelsesregelverk og reguleringer, til disposisjon for bredden av aktører.
Mange aktører, særlig innen helseteknologi, opplever at anskaffelsesregelverket er rigid og hindrer dem i å delta i anbudskonkurranser. Dette er en kjent problemstilling, som likefult vedvarer, slår rapportforfatterne fast. I en rekke anbud spesifiseres det løsninger heller enn problemet som skal løses gjennom anbudet.
StartOff var et forsøk på å gjøre det enklere for unge oppstartsselskap å levere produkter gjennom offentlige anbudsprosesser, men ordningen eksisterer ikke lenger. En utfordring som ordningen ikke lykkes med å adressere var manglende vilje til i offentlige anbudsprosesser til å ta på seg den opplevde risikoen knyttet til anskaffelser fra oppstartsbedrifter. Aktørene oppfordrer offentlig sektor til å være sitt ansvar bevisst gjennom å tørre å ta litt mer risiko som mulig pilotkunde for oppstartsbedrifter, heter det.
Manglende erfaring og praksis
Offentlige innkjøpere velger sjeldent løsningene til innovative oppstarts- og vekstselskap i anbudskonkurranser. Det skyldes dels at krav i anbudskonkurranser ofte er rigide og at det spesifiseres løsninger heller enn problemet som skal løses gjennom anskaffelsen.
– Vår vurdering er at det trolig vel så mye skyldes manglende erfaring og praksis for å ta i bruk innovative løsninger i slike prosesser, som gjør det krevende for oppstartsselskap som ønsker å levere til det offentlige, ifølge rapporten. Ordningen StartOff lykkes i liten grad med å påvirke dette. En sentral del av utfordringen ligger altså på manglende erfaring med å ta risiko knyttet til å ha et oppstarts- og vekstselskap som leverandør.
Koordinator
I tillegg til anbefalingene som retter seg mot de overordnede utfordringene i oppstartsøkosystemet, er det noen mer avgrensede utfordringer som er identifisert i rapporten. Det gjelder bl.a. å ha en koordinatorrolle med kompetanse innen reguleringer og anskaffelsesregelverk i oppstartsmiljøet. Dette vil hjelpe gründere og oppstartsselskap med å navigere i komplekse regelverk og anskaffelsesutfordringer, og sikre tilgang til nødvendig kompetanse som ikke oppleves tilgjengelig i dag.
Bli den første til å kommentere på "Rapport: Det offentlige tør ikke ta risiko nok; det stenger for oppstarts-leverandører"