Det har vært en gradvis nedgang i gjennomsnittlig antall tilbydere i bussbransjen over tid, noe som kan indikere redusert konkurranseintensitet i markedet. I perioden 1995-2000 var det ikke uvanlig med 5-6 tilbydere per anbud, mens dataene for de senere årene viser et gjennomsnitt på rundt 2-4 tilbydere. Blant forklaringene er at det etter hvert er blitt svært lav lønnsomhet i bransjen. Dette fremgår av en fersk rapport fra Transportøkonomisk institutt (TØI).
Rapporten «Konkurranse, anbud og styring Er bussbransjen i endring?» er skrevet på oppdrag fra Fagforbundet. I arbeidet med rapporten har TØI gjennomført en omfattende oppdatering av TØIs database over bussanbud. Denne databasen inneholder informasjon om anbudskonkurranser for busstjenester i Norge og har vært vedlikeholdt siden 1994.
71 nye kontrakter 2018 til 2027
Undersøkelsen som ble gjort ifm oppstarting av databasen, oppnådde en høy svarprosent, med innsamlede data fra 14 av landets 15 fylkeskommuner. Dette gir et nesten komplett bilde av anbudssituasjonen i Norge og sikrer at analysene er representative for hele landet, heter det.
Datainnsamlingen resulterte i informasjon om totalt 71 nye kontrakter med oppstartsår fra 2018 til 2027. Dette betyr at databasen nå omfatter data om totalt 303 kontrakter med oppstart i perioden 1995 til 2027.
Gradvis nedgang
Anbudsdatabasen som ble oppdatert gjennom dette prosjektet, viser at det har vært en gradvis nedgang i gjennomsnittlig antall tilbydere over tid, noe som kan indikere redusert konkurranseintensitet i markedet. I perioden 1995-2000 var det ikke uvanlig med 5-6 tilbydere per anbud, mens dataene for de senere årene viser et gjennomsnitt på rundt 2-4 tilbydere.
Spredningen i antall tilbydere var større tidligere i perioden, med enkelte anbud som hadde opptil 12 tilbydere. I tidligere studier er dette forklart med betydelig grad av eksperimentering og det betydelig større antallet aktører som opererte i markedet på 1990-tallet, ifølge TØI-rapporten.
Fra 2010 til 2023 er det ingen tydelig endring. I denne perioden har det i all hovedsak vært de samme selskapene som har eksistert i markedet og gitt tilbud.
Nedgangen har akselerert
Etter 2015 observeres det sjelden mer enn 6 tilbydere på enkelte konkurranser. Reduksjonen i antall tilbydere kan ha implikasjoner for priskonkurransen og dermed for fylkeskommunenes kostnader ved kjøp av busstjenester. Samtidig, i øyeblikket er det svært lav lønnsomhet på bussoperatørsiden.
Nedgangen har akselerert betydelig i den siste perioden. Spesielt etter 2022 faller antallet tilbydere i de enkelte konkurransene. Dette representerer en alvorlig forverring sammenlignet med tidligere perioder, og reduserer attraktiviteten av anbud som innkjøpsform, skriver TØI. Samtidig er operatørene i hovedsak fortsatt etablert i markedet.
Lav lønnsomhet
Intervjuene TØI har gjort i forbindelse med rapporten, peker i retning av at de som følge av lav lønnsomhet ikke legger inn tilbud. Dette burde resultere i økt konkurranse i markedet på mellomlang sikt. En slik utvikling forutsetter at anbudsprisene øker, og at de etablerte selskapene ikke går konkurs.
Det virker også å være en tendens i at flere samtidige utlysninger medfører færre tilbud per utlysning, heter det. Altså at operatørselskapene ikke har kapasitet til å gi tilbud på alle utlysningene de i en annen situasjon ville gi tilbud på.
Betydelig konsentrasjon
Det er en betydelig konsentrasjon i det norske bussmarkedet, der et fåtall operatører dominerer med en stor andel av kontraktene. En aktør står med 37,7% av tildelte kontrakter med oppstart i perioden 2018-20277, nesten dobbelt så mange som neste med 20,3%. De fire største operatørene (Vy, Connect, Tide og Boreal) har til sammen vunnet nesten 80% av de utlyste kontraktene i datasettet. Ytterligere fire operatører står med 3 (4,3%) tildelte kontrakter hver i perioden.
Bli den første til å kommentere på "Svak lønnsomhet, gradvis nedgang i antall tilbydere ved bussanbud"