Driftssikkerhet og kvalitet er de viktigste hensynene når offentlige oppgaver skal konkurranseutsettes. Det mener 7 av 10 i en fersk dansk undersøkelse. Pris, miljø og sosiale hensyn er for de spurte langt mindre viktig.
Undersøkelsen er gjennomført av analyse- og konsulentselskapet Epinion på oppdrag fra dansk LO i perioden 21. desember 2016 til 9. januar i år. 2559 personer – et representativt utvalg av befolkningen – deltok.
I den nye danske regjeringens regjeringsgrunnlag står det at den skal konkurranseutsette flere offentlige oppgaver i staten, kommuner og regioner. I LO–undersøkelsen gir 39% uttrykk for at kommuner og regioner selv bør ta en slik beslutning. En like stor andel «vet ikke» eller er «hverken enig eller uenig». 22% er imot å la kommunene og regionene selv bestemme omfanget av sin konkurranseutsetting.
Andel konkurranseutsatt
I løpet av de siste ti år er flere og flere oppgaver i det offentlige Danmark blitt konkurranseutsatt. Graden av konkurranseutsetting er i gjennomsnitt gått fra 19,5% i 2006 til 26,5% ifølge Kommunernes Landsforening. I dansk næringsliv har foreningen Dansk Erhverv anbefalt at graden av konkurranseutsetting økes til 39,5% i 2025. I dag konkurranseutsettes oppgaver for om lag 100 mrd, Dansk Erhvervs tall vil gjøre at man kommer opp i 16o mrd. i 2015.
Også andre sider ved konkurranseutsetting ble kartlagt gjennom LO–undersøkelsen. Deltakerne ble også spurt om hvilke hensyn som det offentlige bør legge vekt på når man gjør avtaler med private om å løse offentlige oppgaver.
Driftssikkerhet og kvalitet
54% av de spurte mener at leverandørens pris er et viktig hensyn. Hele 71% svarer imidlertid at driftssikkerhet er de vesentlige hensynet. Hensyn til kvalitet får støtte fra 70% av de spurte.
Hensynet til lønns– og arbeidsvilkår i pakt med gjeldende regler og normer i de danske arbeidsmakeredet er vesentlig for 64% av de spurte.
Hensyn til bæredyktighet og miljø prioriteres av 57% – nøyaktig den samme andel som mener sosiale hensyn er det viktigste. Med sosiale hensyn her siktes det til å ansette lærlinger og medarbeidere med nedsatt arbeidsevne.
Bli den første til å kommentere på "Danmark: Kvalitet og driftssikkerhet viktigst ved konkurranseutsetting"