Å benytte seg av miljøkrav i offentlige anskaffelser kan ha langsiktige virkninger, men samspillet med andre virkemidler er viktig. Dette er konklusjonen i en fersk svensk rapport, som imidlertid peker på at det trengs mer forskning om dette. I rapporten vises det til studier som dokumenterer noen langsiktige virkninger av bruken av miljøkrav.
Svenske Konkurrensverket har også som oppgave å fremme forskning på konkurranse- og anskaffelsesområdet. Carl Dalhammar og Charlotte Leire ved Lunds universitet fikk i oppdrag å belyse langsiktige effekter av å stille miljøkrav i offentlige anskaffelser. Deres rapport, «Långsiktiga effekter av miljöanpassad upphandling» foreligger nå.
I sin studie har de benyttet to metoder, dels en litteraturstudie, dels en undersøkelse av svenske regioners anskaffelser innenfor tre produktgrupper: sykehusartikler, IT og møbler.
Kan ha til langsiktige effekter
Både litteraturstudien og undersøkelsen viser at anskaffelser kan føre til langsiktige effekter, og at samspillet mellom anskaffelser og andre virkemidler er viktige. Det samme gjelder hvordan anskaffelsen samspiller med den øvrige utviklingen innen en bransje. Når anskaffelsen kombineres med bransjedialoger, merkings- og kvalitetssystem, og når ulike kjøpende virksomheter samvirker, får anskaffelsene større gjennomslag.
I rapporten heter det dessuten at interne faktorer og forutsetninger i den kjøpende virksomheten er avgjørende i visse tilfeller. Eksempelvis framkom det at en mer dempet bruk av innkjøpere gir bedre muligheter til å opprettholde en konstruktiv dialog med leverandører og produsenter.
Mer forskning trengs
Det er behov for mer forskning om de langsiktige virkningene, skriver Dalhammar og Leire i sin rapport. Blant annet trengs det mer forskning om hvorledes anskaffelseskrav påvirker informasjon og samarbeide i leverandørkjeder over tid. Det bør også, heter det, være av interesse med flere sammenliknende vurderinger som påviser effekter som dukker opp på henholdsvis kort og lengre sikt.
Innenfor FN-samarbeidet om bærekraftig anskaffelser anbefales det at man bør gjøre flere vurderinger i form av «beste praksis». De sier rapportens forfattere seg enig i, og legger til at det er et ressursspørsmål. Mange land har hverken ressurser til omfatte4nde utredninger eller tilgang til statistikk som gjør slike vurderinger lettere.
Mulighet for Sverige
Rapportens forfatter ser en mulighet for Sverige i dette bildet – Sverige kan gå foran, skriver de. Dette kan omfatte et rammeverk for anskaffelser på kort, respektive lang sikt, der ulike kvantitative og kvalitative virkninger hører med.
I sine litteraturstudier har rapportforfatterne funnet noen dokumenterte eksempler på langsiktige virkninger av grønne innkjøp:
- Økt tilfang i form av antall miljøtilpassede produkter og volumer av miljøtilpassede produkter på markedet. Dette kan måles gjennom eksempelvis å se hvor mange produkter som miljømerkes eller hvor mange produkter som klarer miljøkravene i anskaffelsene.
- Prisen på miljøtilpassede sammenholdt med konvensjonelle produkter minsker over tid i takt med at volumene øker.
- Bruken av standarder i offentlige anskaffelser har spredt seg over på den private delen av markedet og brukes også i næringslivets egne anskaffelser.
Bli den første til å kommentere på "Å stille miljøkrav kan ha langsiktige effekter, men neppe på egenhånd"