Samtlige statlige virksomheter benytter elektronisk EHF-mottak (Elektronisk handelsformat). Det betyr at de kan ta imot og må bli flinkere til å kreve elektronisk faktura, fremhevet kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i et svar på spørsmål fra Stortinget. De fleste kommunale oppdragsgivere er flinkere til å kreve EHF-faktura enn statlige virksomheter – bare fem av kommunene kan ikke motta elektronisk faktura.
Det var stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (A) som sendte et skriftlig spørsmål til Sanner om bruken av efaktura. Han ville vite i hvor stor grad staten og kommunen har tatt i bruk efaktura.
Sanner opplyste at fra 1. juli 2011 skulle alle statlige virksomheter og helseforetak være i stand til å motta elektronisk faktura på angitt standardformat. På dette tidspunktet kunne ca. 200 statlige virksomheter og tre av fire helseforetak motta elektronisk faktura på standard format.
Fem kommuner kan ikke motta efaktura
Fra 1 januar 2015 er alle kommuner og fylkeskommuner pålagt å motta elektronisk faktura på EHF-format, fremholdt statsråden. Alle fylkeskommuner kan ta imot faktura på standard format. For tiden er det fem kommuner som ikke kan motta elektronisk faktura. Dette er kommunene Ballangen, Kåfjord, Tysfjord, Radøy og Seljord.
Direktoratet for økonomistyring (DFØ) håndterer fakturamottak for 172 statlige virksomheter. Disse mottok i 2016 52% elektronisk faktura. Fra januar til og med april i år er 59% elektronisk fakturaer. DFØs kunder mottar fra 22% til 100% elektronisk fakturaer. Imidlertid benytter samtlige statlige virksomheter elektronisk EHF-mottak, noe som betyr at de kan ta imot og må bli flinkere til å kreve elektronisk faktura.
Lanserer sikkerhetsløsning
Kommunal- og moderniseringsministeren opplyste at justissektoren og helsesektoren peker seg ut med lavt antall mottatte fakturaer. Disse håndterer et stort antall sensitive opplysninger, og har derfor vært tilbakeholdne med å gå over til slik løsning. På denne bakgrunn har Difi etablert en løsning som sikrer fakturainnhold og som vil bli tilgjengelig i løpet av sommeren. Denne sikkerhetsløsningen baserer seg på bruk av virksomhetssertifikater.
– Kommunal sektor har imidlertid en høyere andel mottatte EHF-fakturaer. Dette synes å bero på at de fleste kommunale oppdragsgivere er flinkere til å kreve EHF-faktura enn statlige virksomheter, understreket statsråd Sanner. KOSTRA-rapporteringen for 2016 omfatter for første gang bruk av EHF-faktura. Imidlertid er dette tallgrunnlaget ennå ikke klart. De kommunene som rapporterer bruk til Difi, rapporterer om mottak fra 65% til 90% elektronisk faktura.
Samfunnsøkonomisk gevinst
Gjennom løsningen Difi forvalter, er det sendt mer enn 40 millioner fakturaer siste 12 måneder. Forsiktige anslag angir ca. 10 minutter tidsbesparelse pr mottatt faktura, og dette gir en betydelig samfunnsøkonomisk gevinst. Kommunal- og moderniseringsdepartementet legger for øvrig opp til at det skal være obligatorisk å kreve elektronisk faktura ved alle offentlige innkjøp.
Bli den første til å kommentere på "Sanner: Kommunene flinkere enn staten til å kreve efaktura"