Visse administrative oppgaver i kommuner og stat i Danmark bør samles i noen få enheter. Det foreslår regjeringen, og det innebærer også sentralisering av innkjøp til slike tjenester. De første reaksjonene på utspillet møtes med tilbakeholdenhet fra kommunene, men med tilslutning fra byggebransjen.
Den danske regjeringen har lansert et initiativ med hovedformål å frigjøre flere penger til kjernevelferd. Det betyr at offentlige myndigheter i større grad skal gå sammen om å løse administrative oppgaver. Det er innovationsminister Sophie Løhde som har lansert initiativet.
Eksempler på administrative oppgaver er IT-drift, lønn og bokholderi, ifølge utspillet. Også offentlige anskaffelser er med i initiativet fra regjeringen. Blant annet vil den danske regjeringen samle ansvaret for innkjøp og styring av facility management-oppgaver i en enhet i Bygningsstyrelsen. Enheten skal bl.a. ivareta oppgaver knyttet til støttefunksjoner som rengjøring og bygningsvedlikehold.
Eksempel
I kommunene, heter det, er veivedlikehold et eksempel på at ressurser kan frigjøres gjennom å samarbeide på tvers av kommunegrensene. Ved å etablere felles løsninger kan kommunene gjøre det best ut av bruken av maskiner, redusere omkostningene til ledelse og administrasjon – i tillegg til å sikre bedre priser hos leverandørene gjennom felles anskaffelser.
Når det gjelder den statlige enheten for bl.a. facility management, peker regjeringen på fordelene ved å samle kompetanse innenfor anskaffelser, kontraktstyring og ledelse. Ikke bare muliggjør dette mer effektiv ivaretagelse av oppgavene, men også mulighet for tjenesteutvikling og innovasjon.
På innkjøpsområdet viser regjeringen til etableringen av Regionernes Fælles Indkøb i 2014. Det er en samarbeidsmodell der regionene gjør innkjøp på vegne av hverandre. Med deres samlede ekspertkunnskap på hvert sitt område er det både mulighet for å oppnå de beste prisene, samt den beste kvalitet, heter det.
Kommunene
De første kommentarene til utspillet fra Kommunernes Landsforening (KL) røper ikke den store forståelse. Vi tar selvsagt en seriøs drøftelse med regjeringen om dette, sier KLs formann, Martin Damm, i en uttalelse.
Næringslivet
Derimot ser Dansk Byggeri positivt på forslaget. Derfra henvises det til en rapport som Finansministeriet har fått utarbeidet, og som viser at det kan spres knapt en milliard kroner dersom alt veivedlikehold samles i fem store sentre. Når det nå, heter det, er veldokumentert at kommuner med et større veinett kjøper billigere, utnytter medarbeidere og materiell bedre og derfor kan løse oppgavene billigere, skal selvfølgelig gevinsten innløses.
Bli den første til å kommentere på "Dansk forslag om sentralisering av anskaffelser"