Det er både miljø- og pengebesparelser å hente ved å arbeide for et redusert og mer bærekraftig forbruk i offentlig sektor, påpeker Framtiden i våre hender i et innspill til Nærings- og fiskeridepartementet. For å hjelpe offentlige innkjøpere til å bidra til et slikt forbruk har organisasjonen utarbeidet en sjekkliste i seks punkter.
Framtiden i våre hender mener i sitt innspill til den kommende stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser at miljøforskriften under lov om offentlige anskaffelser er god. Den er en viktig rettesnor for offentlige innkjøpere når de skal foreta innkjøp for å redusere belastningen på miljø og fremme klimavennlige løsninger, heter det. Imidlertid er det også både miljø- og pengebesparelser å hente ved å arbeide for et redusert og mer bærekraftig forbruk i offentlig sektor.
Det er gode grunner til å tro at offentlige innkjøpere allerede har insentiver gjennom begrensede budsjetter til å redusere forbruket til et minimum, fortsetter Framtiden i våre hender. Likevel tror vi det er mye å hente ved å tenke nytt og endre etablert praksis. Eksempelvis finnes det i dag mange muligheter til å leie og dele produkter og tjenester, i tillegg til å kjøpe både møbler og elektronikk på bruktmarkedet.
Sjekkliste
Framtiden i våre hender har utarbeidet en sjekkliste for anskaffelser som de mener kan være nyttig for offentlige innkjøpere:
- Trenger virksomheten det? Og hva er egentlig virksomhetens behov? (for eksempel er det ikke et behov for en ny firmabil, men andre former for transportmuligheter)
- Finnes det muligheter for å dele?
- Finnes det brukte alternativer? (aktuelt for eksempel ved anskaffelse av møbler)
- Kan det leies/leases/lånes?
- Finnes det merkede/sertifiserte alternativer?
- Når anskaffelsen er gjort – kan dere som virksomhet dele med andre?
Reparasjon, ikke kjøpe nytt
Framtiden i våre hender mener at det ligger et betydelig potensial for et redusert og mer bærekraftig forbruk ved å benytte seg av muligheter for å reparere, for eksempel elektronikk, fremfor å kjøpe nytt hver gang noe har gått i stykker eller ikke virker som det skal. Når offentlige innkjøpere inngår avtaler med eksempelvis mobiltelefonselskaper, bør det i tillegg til pris stilles krav om at mobiltelefonene kan sendes inn til reparasjon i det antallet år produktet kan forventes å vare (i dette tilfellet fem år).
I tillegg til tiltak som gjenbruk og reparasjon, som bidrar til et redusert og bærekraftig forbruk, bør offentlige innkjøpere bruke sin forbrukermakt til å etterspørre og stille krav til miljøvennlig produktdesign, herunder levetid, mulighet for reparering og garantiordninger i tillegg til materialbruk hos sine leverandører.
Bli den første til å kommentere på "Sjekkliste for innkjøp som skal gi redusert og mer bærekraftig forbruk"