Svenske statlige virksomheter baktropp i skandinavisk bruk av e-faktura

Anbud365: Svenske statlige virksomheter baktropp i skandinavisk bruk av e-fakturaEkonomistyrningsverket, her ved generaldirektør Clas Olsson, har gjennomført sin halvårlige undersøkelse av status hos svenske statlige myndigheters bruk av e-faktura og e-handel (foto: Melker Dahlstrand).

Skriv ut artikkelen

Andelen statlige myndigheter i Sverige som i snitt benytter seg av e-fakturaer er lavere enn i øvrige skandinaviske land, ifølge en undersøkelse som Ekonomistyrningsverket har gjennomført. Det er imidlertid stort sprang mellom virksomhetene – de som er de største brukerne av e-fakturaer, ligger på godt nordisk gjennomsnittsnivå. Men andelen som sier at de alltid eller svært ofte stiller krav i sine konkurranser om bruk av e-faktura er på vei opp, fra 55% i fjor til 61% i år.

Ekonomistyrningsverket i Sverige gjennomfører et par ganger om året en undersøkelse av hvordan statlige myndigheter arbeider med e-handel. Oppdragsgiver er regjeringen. Nå er en ny undersøkelse nettopp avsluttet. 151 statlige virksomheter fikk spørsmålene, og svarprosenten var 92.  Det er de virksomhetene som har krav på seg om å håndtere utgående bestillinger av varer og tjenester, som er med i undersøkelsen.

Resultatet viser, skriver Ekonomistyrningsverket, at det fremdeles finnes et stort utviklingspotensial for e-handel i staten og at det finnes store forskjeller i hvor langt den enkelte virksomhet er kommet i sitt e-handelsarbeid.

Andelen e-fakturaer

Den gjennomsnittlige andelen e-fakturaer er 57%. Det er høyere enn i tidligere målinger, og Ekonomistyrningsverket skriver at dette er en meget positiv utvikling og indikerer et strategisk og vel gjennomført arbeide ute i virksomhetene.

Spredningen mellom de ulike virksomhetene er likevel fortsatt stor – fra nær 80% e-fakturaer for dem som ligger best an til noen få prosent i motsatt ende av statistikken.

I et nordisk perspektiv har statlig sektor i Sverige fremdeles en relativt lav andel e-fakturaer. I Norge og Finland er andelen på ca. 70%, i Danmark 99% – da er hele offentlig sektor med i tallene, skriver Ekonomistyrningsverket.

PEPPOL-infrastruktur

Omkring 70% er tilsluttet PEPPOL (Pan European Public Procurement Online), dvs. infrastrukturen som benyttes ute i Europa (Elektronisk handelsformat i Norge) for elektroniske forretningsprosesser på tvers av landegrensene.

Om lag 60% av virksomhetene sier i undersøkelsen at de alltid eller svært ofte stiller krav i sine konkurranser om bruk av e-faktura. Det er en høyere andel enn i forrige utgave av Ekonomistyrningsverkets undersøkelse, da tallet var 55%. Andelen som krever e-handel ligger på omkring 30%, som ved forrige måling.

Oppfølging av kjøp

I undersøkelsen oppgir ca. 30% også at de benytter sitt e-handelssystem også til å følge opp sine kjøp. I gjennomsnitt matcher de svenske statlige myndighetene 15% av sine fakturaer opp mot ordre eller abonnement, heter det, og Ekonomistyrningsverket påpeker at dette er et viktig verktøy for å effektivisere ved hjelp av e-handel. Andelen er så å si uforandret fra forrige måling.

Blant statlige myndigheter ble i gjennomsnitt 100 e-ordre godkjent i e-handelssystemet pr. 100 årsarbeidsenhet i første halvår i år. Dette indikerer, heter det, at mange virksomheter bør kunne benytte sine e-handelssystemer i større grad enn de gjør i dag.

Bli den første til å kommentere på "Svenske statlige virksomheter baktropp i skandinavisk bruk av e-faktura"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.