En egen ekspertavdeling utformer målbare miljøkrav i anskaffelsene og de sørger for oppfølging og kontroll av om kravene etterleves. Slik er det i Stockholms läns landsting (fylkeskommune). Ressursmangel gjør at de ikke har maktet å kontrollere mer enn 40% av avtalene, men likevel er 260 leverandører fulgt opp – både en og to ganger de siste årene.
For fjerde år på rad publiserer Sveriges Kommuner och landsting (SKL) rapporten «Miljöarbetet 2017 i landsting och regioner». Innholdet i rapporten viser sammenlikninger mellom de ulike landsting og regioner når det gjelder miljøarbeidet. Formålet er å stimulere til læring og gjøre virksomhetene bedre. Det er også en temadel i rapporten, og i år dreier den seg om å presentere eksempler fra landstingenes bruk av anskaffelser for å fremme bærekraftige produkter og produksjon.
Her forteller bl.a. Stockholms läns landsting (SLL) om sin avdeling SLL Hållbarhet. Deres oppgave er dels å utforme miljøkrav i anskaffelsene, dels å sørge for oppfølging og kontroll av om kravene følges.
Viktige med målbare krav
Det er viktig at kravene er mulig å måle, og at det – allerede i forbindelsen med selve anskaffelsen – må defineres hvilken kontrollmetode som er mest egnet. Ambisjonen har vært å kontrollere alle avtalene minst en gang i løpet av avtaleperioden, men så langt er ikke landstinget ennå kommet. I perioden mellom 2012 og 2016 ble drøyt 40% av avtalene fulgt opp. Det vil si at 260 leverandører ble kontrollert – noen av dem to ganger.
I landstinget tror man ikke at man noen gang når å kontrollere 100% av talene. Dertil kreves det altfor store ressurser.
Velger de mest farefulle
Når man kontrollerer, velges de avtalene som anses å kunne lede til mest negativ miljøpåvirkning dersom kravene ikke etterleves. Eksempel er papir- og plastvarer, anestesi- og intensivbehandlingsprodukter, kjemisktekniske produkter, pc-er, operasjonsartikler, transporter, vaskeri- og tekstiltjenester og legemidler.
I avtaler med mindre påvirkning på miljøet, f.eks. tolketjenester eller bemanning, stilles det gjerne krav om at leverandøren har et strukturert miljøarbeid.
Sanksjoner
Dersom oppfølgingen viser at det er svikt med hensyn til kravene, blir leverandøren i frøste omgang bedt om å reparere feilen eller bytte ut produkter. Noen gang er det mer alvor, da kan det være aktuelt å stanse en avtale eller ikke lenger kreve produktet. Bot er en ny sanksjon i Sverige og SLL forteller i rapporten at de i år kommer til å ilegge to leverandører bot for alvorlige svikt i etterlevelsen av miljøkravene.
Bli den første til å kommentere på "Har kontrollert etterlevelse av miljøkrav hos 260 leverandører"