Bygningsstyrelsen i Danmark tar nå i bruk en helt ny anskaffelses- og samarbeidsform, kalt New Partnering. Kjernen er dialog, slik at rett partner skal kunne velges, transaksjonskostnader redusert og tid og økonomi underveis i byggeprosjektet overholdes. Omkring årtusenskiftet var partnering – den svært åpne samarbeidsformen – det store anskaffelsesmantra i bygge- og anleggsbransjen i Danmark.
New Partnering er samarbeid basert på dialog. Ønsket er å skape et transparent forretningsmiljø og gjøre det maksimale ut av byggeprosessen og selve prosjektet. Det dreier seg om dialog, tillit og åpenhet, der man tidlig trekker inn alle partenes kunnskaper, kompetanse og markedskjennskap.
Overholde tid og økonomi
En forventet virkning er at rammene for tid og økonomi blir overholdt, og at det ferdige prosjektet lever opp til de forventninger og kvaliteter som var ved prosjektets start. Konflikter og risiko når det gjelder prosjektets tid, økonomi og kvalitet skal avklares så tidlig som råd er.
Prosjektet kunngjøres i en «omvendt konkurranse», dvs. at den økonomiske rammen er fastlagt og partene har forpliktet seg til å utvikle og om nødvendig justere prosjektet. Bygningsstyrelsen tror at de får mer kvalitet i prosjektet ved å gjøre det på denne måten. – Vi vil få en totalentreprenør som i sitt tilbud har demonstrert en grundig gjennomtenkning av hvordan de med deres erfaringer kan bidra til at NEW ARCH og vi i fellesskap kan prioritere å bruke pengene der de gir mest verdi, heter det fra styrelsens side.
Rett samarbeidspartner
Bygningsstyrelsen vil ikke bare rette oppmerksomheten mot pris og kvalitet som de avgjørende faktorer for tildeling av totalentreprisekontrakten. De ønsker å finne den rette samarbeidspartneren ut fra flere parametere:
- solid gjennomføring av liknende prosjekter
- solid organisasjon med klare roller, ansvar og mandatfordeling, allokering av nøkkelmedarbeidere med relevante kvalifikasjoner, kompetanse og atferd
- gjennomtenkt prosess- og tidsplan
- evne til å bidra til utvikling og det å gjøre det maksimale ut av prosjektet.
Likeledes er det en forventning hos Bygningsstyrelsen at tilbyderne skal bruke færre ressurser på å utforme sine tilbud og at transaksjonskostnadene derfor går ned.
Bli den første til å kommentere på "Relanserer tjue år gammel svært åpen samarbeidsform ved anskaffelser"