Langt igjen før danske kommuner 100% satser på SMB i bygg og anlegg

Anbud365: Langt igjen før danske kommuner 100% satser på SMB i bygg og anleggAne Buch er adm. dir i SMVDanmark, som har sjekket opp hvordan det står med danske kommuners satsing på SMB innenfor bygg og anlegg.

Skriv ut artikkelen

Det er langt igjen til danske kommuner samlet og i praksis kan si at de sørger for å gi SMB-virksomheter muligheter til å delta i sine anbudskonkurranser, enn si vinne dem. Bare 60% av danske kommuner har som mål at de skal være SMB-vennlige. Bare 40% har som politikk å kunngjøre bygge- og anleggsarbeider i form av fagentreprise, som er de små bygge- og anleggsfirmaenes foretrukne entrepriseform. Dette fremgår av en fersk undersøkelse, og bransjeorganisasjonen raser.

Undersøkelsen er gjennomført av Håndværksrådet og SMVDanmark, som er en bransjeorganisasjon for 18 000 små og mellomstore virksomheter – mange i bygg og anlegg. Alle Danmarks 98 kommuner ble bedt om å svare på undersøkelsen, 82 av dem fulgte oppfordringen. Det var kommunenes anskaffelsespolitikk og konkrete, gjennomførte kunngjøringer man jaktet på. Man ville ha en oversikt, slik at den enkelte virksomhet kunne gå i dialog med sin kommune om dens anskaffelsespolitikk på et vel fundert grunnlag.

I 2016 kunngjorde kommunene i Danmark oppgaver innenfor bygg og anlegg verd knapt 12 milliarder danske kroner. Samtidig har 87% av virksomhetene i bransjen færre enn ti ansatte.

Vil være SMB-vennlige

Analysen av undersøkelsesresultatet viser at knapt 60% av kommunene har en målsetting om å være SMB-vennlige. Bare 40% av kommunene har et erklært mål om å lyse ut i form av fagentrepriser. I en kommentar bemerker SMVDanmark at fagentrepriser er den foretrukne og mest SMB-vennlige anskaffelsesform sett med bransjens øyne.

Fagentreprisene utgjør mindre enn en fjerdedel av verdien av de aktuelle anskaffelsene. Den dominerende form er hovedentrepriser, som står for knapt halvdelen av den samlede anskaffelsesverdien. I nær tre fjerdedeler av oppgavene, i 2016 tilsvarende ni milliarder danske kroner, benyttes en entrepriseform som i seg selv utelukker den overveiende andelen av bygg- og anleggsfirmaene fra å delta i anbudskonkurransene.

Velger eget fremfor godt privat tilbud

Enda mindre SMB-vennlig blir det, heter det, når enten hver fjerde kommune svarer at de ikke alltid gir en privat tilbyder en oppgave – selv om sistnevnte er kommet med et bedre tilbud enn kommunens eget kontrollbud.

Foreningen spør så: Når 75% av kommunene har gjort seg den umake å formulere en anskaffelsespolitikk, hvorfor legger så bare 65% av kommunene sin anskaffelsespolitikk ut å deres nettsider? SMB-ere landet over, skriver foreningen, har uttrykt et klart ønske om en SMS- eller mailtjeneste som varsler om nye kunngjøring. I undersøkelsen fremkommer det at bare en av fem kommunen innfrir dette ønsket.

Sikkerhetsstillelse

Kommunene krever gjerne sikkerhetsstillelse etter AB92 (Almindelige Betingelser for arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomhed), men forskjellen er stor mellom kommunen når det gjelder beløpene. Laveste registrerte beløp i undersøkelsen er sikkerhetsstillelse for et oppdrag til en verdi av 50 000 danske kroner, mens høyeste registrerte beløp er opp til tre millioner kroner.

Bli den første til å kommentere på "Langt igjen før danske kommuner 100% satser på SMB i bygg og anlegg"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.