Norske selskap som er registrert som britiske eller som handler med produkter med en stor andel britiske komponenter, bør være obs. Når Storbritannia trer ut av EU om et drøyt år, etter planen, bli landet å regne som et hvilket som helst tredjeland – med mindre det kommer en avtale innenfor offentlige anskaffelser om noe annet. Da kan britiske selskaper og britiskdominerte produkter utestenges og avvises fra kontrakter i EU.
I meldingen om konsekvensene av en britisk uttreden av EU – brexit – minner EU-kommisjonen om at også leverandører til offentlige oppdragsgivere blir berørt. De oppfordres til å vurdere de juridiske konsekvensene av at Storbritannia fra 30. mars 2019 blir et såkalt «tredje land», sett med EU-øyne.
Med mindre det kommer noe i en avtale mellom partene vil ikke EUs regler for offentlige anskaffelser gjelde fra den dagen Storbritannia forlater EU, heter det i meldingen. Fra den aktuelle datoen vil leverandører fra Storbritannia ha den samme status som kollegaene i ethvert annet tredjeland uten avtale om at EUs anskaffelsesregler skal gjelde. Da gjelder de samme reglene som EU praktiserer overfor enhver leverandør fra slike tredjeland.
Kan avvise tredjelands leverandører
EUs medlemsland kan avvise visse tilbud fra leverandører i tredjeland. Det gjelder tilbud der andelen av det tilbudte produktet fremstilt i et tredjeland overstiger 50 % av den samlede verdien av produktet. Forutsetningen er at EU ikke har avtale med det aktuelle tredjeland som gir EU-leverandører sammenliknbare og effektiv tilgang til disse tredjelandenes hjemmemarked.
Selv om tilbudet likevel får delta i konkurransen, får det ikke vinne kontrakten dersom det fins andre tilbud som inneholder mindre enn 50% av produktets opprinnelse fra et tredjeland.
Britiske leverandører og produkter
Disse reglene vil også gjelde leverandører fra Storbritannia fra og med brexit-datoen, likeledes, og produkter som består av en andel med opprinnelse der.
På forsvars- og sikkerhetsfronten har EU regler om at det er det enkelte medlemsland som kan avgjøre hvorvidt man skal la leverandører fra tredjeland slippe til. Her kan dermed leverandører fra Storbritannia etter brexit-datoen bli utestengt fra å konkurrere om denne typen kontrakter i EU.
Sikkerhetsklarering
Etter samme dato plikter ikke lenger medlemslandene i EU å godkjenne britiske sikkerhetsklareringer av leverandører. Det gjelder på tross av at medlemslandet vurderer de britiske for å være parallelle til egne. I klartekst kan det bety at leverandører med britisk sikkerhetsklarering kan bli utestengt forsvars- og sikkerhetsleveranser i EU.
Bli den første til å kommentere på "Brexit-fare for norske leverandører med britiskdominerte produkter"