Stavanger kommune inngår partnerskapskontrakter med to leverandører om utvikling av løsninger som skal gjøre brukere i korttidsopphold mest mulig aktive og selvhjulpne. Aktiviseringsroboten «Berntsen» og en smartrullator er på vei. Stavanger er den første kommunen i Norge som tar i bruk anskaffelsesprosedyren innovasjonspartnerskap. Leverandørene får til sammen 12 mill. kr i utviklingsmidler fra Innovasjon Norge.
Gjennom nye anskaffelsesregler har Innovasjon Norge lagt til rette for at kommuner og leverandører kan jobbe sammen for å utvikle nye tjenester og produkter. Målet er at offentlige anskaffelser skal bidra til innovasjon og omstilling.
Den ene partneren, Innocom AS, skal utvikle aktiviseringsroboten «Berntsen», som gir brukerne støtte og veiledning til å mestre hverdagen og kan bo hjemme så lenge som mulig. Robotens hovedoppgave blir å gi motivasjon og støtte slik at brukeren opprettholder sitt funksjonsnivå og får økt livskvalitet. Innocom AS samarbeider med Contango Consulting AS, Safemate AS og Norwegian Smart Care Lab (NSCL).
Smartrullator med info-deling
Den andre av partnerne, TOPRO Industri AS, skal utvikle, industrialisere og kommersialisere en smartrullator som kan registrere aktivitet og bevegelse hos brukeren. Dette skal kombineres med brukertilpassede applikasjoner på for eksempel et nettbrett, som kan gi veiledning og instruksjoner for aktivitet. Den skal kunne settes opp til å kommunisere og dele informasjon med pårørende og helsepersonell. TOPRO Industri AS samarbeider med Universidad Politécnica de Catalunya (UPC) i Barcelona, EGGS Design og Vangen & Plotz.
Glad ordfører
– Jeg er glad for at Stavanger kommune går foran og tar en aktiv rolle i utviklingen innen velferdsteknologi og offentlige anskaffelser. For å løse framtidens utfordringer trenger vi tekniske løsninger som ikke finnes i dag. Men de må være enkle å bruke, og tilpasset brukernes behov. Gjennom innovative partnerskap kommer næringslivet tettere på utfordringene, sier ordfører Christine Sagen Helgø.
Behovet for opptrening på korttidsopphold er stort. Bare én uke i sengen, gir pasienten ti prosent reduksjon i utholdenhet og 20 prosent reduksjon i muskelstyrke. Eldre pasienter blir passive av å være innlagt, og det vedvarer ofte når han eller hun kommer hjem. De to valgte løsningene kan gjøre brukerne mer aktive og selvhjulpne. Løsningene skal utvikles og testes sammen med både brukere, ansatte og pårørende.
Bli den første til å kommentere på "Innovasjonspartnerskap gav smartrullator og roboten «Berntsen»"