Kirurgiske instrumenter: Stor fare for barnearbeid, men …

Skriv ut artikkelen

Fabrikker som blir fulgt opp med krav til arbeids- og menneskerettigheter, gjør forbedringer, og dette gir oss håp og tro på at arbeidsvilkårene kan bli bedre også i Pakistan. Dette sier avtaleforvalter Pia Trulsen og Grete Solli, fagsjef for samfunnsansvar i divisjon sør-øst i Sykehusinnkjøp, til Anbud365. Bakgrunnen er at de nettopp er kommet tilbake etter en besøksrunde ved fabrikker i Pakistan som produserer kirurgiske instrumenter til norske sykehus. Det er stor fare for barnearbeid i slik produksjon.

Trulsen og Solli besøkte Tüttlingen i Tyskland sist høst. Formålet var å følge opp avtaler på kirurgiske instrumenter. Da fant de fort ut at de hadde rett i sine antagelser om at hele eller deler av produksjon av kirurgiske instrumenter faktisk blir gjort i Pakistan.

Med det utgangspunktet dro de derfor til Sialkotprovinsen i Pakistan nylig for å følge opp lenger ned i kjeden. Oppdraget utførte de i samarbeid med den nasjonale oppfølgingsenheten på etisk handel i Sverige.

Verst i gateproduksjon

Trulsen og Solli og deres kollega fra Sverige besøkte fem ulike fabrikker og flere mindre verksteder som leverer til disse fabrikkene:

– Vi fikk god hjelp fra en av våre leverandører som har gjort mye godt arbeid i denne provinsen i Pakistan og fikk sett både gode, middels gode og dårlige fabrikker, forklarer Pia Trulsen, og fortsetter: – Det aller mest positive var å se de forbedringene som er blitt gjort på fabrikker etter at denne leverandøren hadde jobbet med det de tre siste årene. De verste forholdene så vi imidlertid i gateproduksjon, der det ikke var uvanlig å se barn i arbeid.

BBC og The Guardian har den senere tid hatt mange reportasjer om mulig barnearbeid i kirurgiske instrumenter i engelske sykehus: Fabrikkeierne i Sialkot var derfor veldig bekymret for ryktet sitt og følte det også som ganske urettferdig. – Vi forklarte at vi gjerne kunne være sannhetsvitner på at det også i Pakistan finnes fabrikker som produserer med gode arbeidsforhold, poengterer Grete Solli, men vi var også veldig tydelig på at da må vi jobbe på lag med forbedringer.

Frontet fabrikkeierne

Et møte i Sialkots handelskammer var en opplevelse litt utenom det vanlig for gruppen fra Norge og Sverige. – Vi ønsket å fronte fabrikkeierne særlig på problematikk knyttet til barnearbeid og fikk et offisielt møte med Handelskammeret, kalt SIMAP, sier Solli. Det var veldig høytidelig og formelt og begynte veldig dårlig ved at en av deltagerne høytidelig sverget at det ikke fantes barnearbeid i Sialkot. Men det utviklet seg til en god dialog og en del innrømmelser og ble avsluttet med et ønske om videre samarbeid.

Gruppen besøkte også en barnearbeidsorganisasjon som overvåker fabrikker i fotballindustrien hvor man etter lang tids hardt arbeid nesten har fått rensket opp for barnearbeid. – Dette viser at det er fullt mulig å få det til, påpeker Pia Trulsen, men da må de vestlige innkjøperne være tydelig på kravene sine og følge opp. Fabrikker som blir fulgt opp med krav til arbeids- og menneskerettigheter, gjør forbedringer, og dette gir oss håp og tro på at arbeidsvilkårene kan bli bedre også i Pakistan.

Bli den første til å kommentere på "Kirurgiske instrumenter: Stor fare for barnearbeid, men …"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.