I Europaparlamentet hersker det en irritasjon og utålmodighet over at mange av medlemslandene har tatt seg vel god til med å gjøre de nye anskaffelsesdirektivene til nasjonal lovgivning. Det kom frem på et komitemøte nylig. Samtidig ønsker nå et klart flertall blant politikerne i Europaparlamentet en betydelig reduksjon i bruk av «laveste pris» som tildelingskriterium. Komiteen vedtok for øvrig en rekke anbefalinger.
Komiteen i Europaparlamentet for det indre markedet og forbrukervern behandlet nylig en «statuspakke» fra Kommisjonen som gjaldt gjennomføringen av de nye direktivene for offentlige anskaffelser. Anbefalinger til veien videre var også med i «pakken». Med 28 mot 2 stemmer gav komiteen sin tilslutning til rapporten. I september-møtet skal Europaparlamentet votere over rapporten.
Ifølge en pressemelding gav komiteen uttrykk for dyp skuffelse over den lave farten enkelte av medlemslandene har benyttet i forbindelse med å gjøre de nye direktivene til nasjonal lovgivning. Disse medlemslandene fikk beskjed om å gjøre seg ferdig med denne delen av arbeidet uten videre forsinkelser. I tillegg kom komiteen med 11 anbefalinger til Kommisjonen:
- Analyser og rapporter begrunnelsene bak den utstrakte bruken av laveste pris som det primære tildelingskriteriet i en rekke EU-land med tilhørende mindre hensyn til kvalitet, bærekraft og sosial inkludering. Rapporten fra Kommisjonen viste at 55% av alle anskaffelser i EU-området fortsatt bruker laveste pris som eneste tildelingskriterium.
- Bruk innovative anskaffelser for å nå smart, grønn vekst og til å styrke den sirkulære økonomien.
- Støtt oppunder SMBs deltakelse i konkurransene, f.eks. med en påbudt bruk av oppdeling av kontrakter der det er mulig eller sette en grense på omsetning som kreves for å delta i anbudskonkurranser. Rådgivningstjenester og opplæring er andre virkemidler.
- Etterstreb en hurtig digital omkalfatring av prosedyrene og for innføring av e-prosesser på alle vesentlige stadier.
- Etabler nasjonale anskaffelsesstrategier for å modernisere de nasjonale anskaffelsessystemene.
- Øk bruken av fellesanskaffelser, inklusive grensekryssende.
- Bruk kost-effektive verktøy i kontraktoppfølgingen for å bedre åpenhet, integritet og data – og for bedre styring av offentlige anskaffelser, slik som kontraktoversikter.
- Utvikle nasjonale planer for profesjonalisering, og tenk i så måte på alle nivåer i det offentlige og på kvalitetskriterier slike som sosial og miljø.
- Stimulere universiteter til å utvikle ytterligere utdannelsesopplegg i reglene for europeiske, offentlige anskaffelser.
- Sørg for å unngå innlåsing av leverandører.
Bli den første til å kommentere på "Tar grep for å komme omfattende bruk av «laveste pris» til livs"