Nyheter i fleng denne høsten på anskaffelsesområdet, noe Anskaffelseskonferansen 31.oktober boltrer seg i: Nye grep mot useriøse, skjerpede miljøbestemmelser, to veiledninger for bedre oppfølging av kontrakter, nye Doffin, nye kunngjøringsskjemaer, vinner av Anskaffelsesprisen 2023 – og bare dager etter konferansen trolig forslag til ytterligere nye (forenklede?) regler. Årets utgave av konferansen i regi av Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) tar for seg det meste av dette.
Rammene rundt Anskaffelseskonferansen i år er ikke minst preget av et høyt ambisjonsnivå fra sittende regjeringen på visse områder innenfor offentlige anskaffelser. Regjeringen har f.eks. innført strengere seriøsitetsbestemmelser i renholdsbransjen og i bygge- og anleggsnæringen som et ledd av Norgesmodellen. Og flere grep mot useriøse aktører er varslet.
Kravoppfølging (I)
DFØ har allerede levert på bestillingen om en «beste praksis»-veiledning for oppfølging av slike krav. Og på konferansen skal Beatrice Dankertsen Hennyng advokat i KS, Øystein Seljeflot advokat i Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) og fagansvarlig/seniorrådgiver i DFØ Anne Cathrine Jacobsen fortelle hva de nye bestemmelsene innebærer.
En av parallellsesjonene er for øvrig også viet Norgesmodellen, spesielt det å oppnå ønsket effekt av innføringen av seriøsitetskrav.
Kravoppfølging (II)
På konferansen planlegger DFØ å legge fram enda en kontraktsoppfølgings-veiledning. Denne gangen gjelder det de skjerpede miljøbestemmelse fra regjeringen som skal tre i kraft fra førstkommende årsskifte. Og det er et førsteutkast – en høringsversjon – det er snakk om. Endelig veiledning publiseres etter planen senest 15. desember 2023 – to uker før den skal tas i bruk. I en panelsamtale skal søkelyset rettet mot den nye forskriften. Der er disse med: Heikki Holmås adm.dir. i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg, Kristine Vigander advokat i KS, Svein Terje Tveit partner i Arntzen de Besche og Sturle Hamre daglig leder i Offentlige fellesinnkjøp i Agder.
Tveit er for øvrig en av medlemmene i Anskaffelseslovutvalget, som ifølge sitt mandat skal komme med sin første delleveranse 4. november – bare få dager etter Anskaffelseskonferansen går av stabelen. I utvalget har man nok snakket både om regelforenkling og om reglene spesielt for samfunnshensyn.
Verd å merke seg
I tillegg er en av parallellssesjonene viet de nye miljøbestemmelsene, og det er her hovedlinjene i den kommende DFØ-veiledningen skal presenteres. Og om regjeringen har enda flere satsinger i ermet, får konferanse-deltakerne nok vite av Halvard Ingebrigtsen, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet. Han er første gjesten som skal innta talerstolen på konferansen.
Tre andre innslag er også verd å merke seg:
- Nye Doffin og nye kunngjøringsskjemaer (eForms) skulle vært på lufta 9. oktober allerede, men er noe forsinket. På Anskaffelseskonferansen får man rede på hva nye Doffin og de nye skjeamene betyr for oppdragsgivere og leverandører.
- Hva skjer internasjonalt, og hva gjør vi i Norge er spørsmål Dag Strømsnes – denne gangen som representant for OECD – og Gunnar Wessel Thomassen, som er fungerende divisjonsdirektør i Strømsnes utenlandsopphold – skal svare på.
- Og ikke minst skal den virksomheten som har utmerket seg mest i arbeidet med å gjøre mer bærekraftige anskaffelser, bli kåret og tildelt årets utgave av Anskaffelsesprisen.
Skykontrakter og bedre leder
Status for skykontrakter og hvordan Markedsplassen for skytjenester vil forenkle anskaffelsen av skytjenester og sikre solide sikkerhetskrav står på programmet. Likeledes hvordan drive grønn næringsutvikling og hvordan man skal bli en bedre innkjøpsleder. Disse tre programpostene har fått hver sin parallellsesjon.
Bli den første til å kommentere på "Anskaffelseskonferansen 31.oktober boltrer seg i anskaffelses-nytt"