Dette krever bedriftene for at salg til det offentlige skal bli mer fristende

Anbud365: Dette krever bedriftene for at salg til det offentlige skal bli mer fristendeKonferansier på dagens NHOs anskaffelseskonferanse, advokat Arnhild D. Gjønnes, kunne ønske næringsminister Cecilie Myrseth velkommen «til gårds».

Skriv ut artikkelen

Tre nøkkelord oppsummerer bedrifters svar på spørsmål om hvordan man kan gjør det offentlige til en enda mer attraktiv kunde: Standardisering, dialog og kompetanse. På NHOs anskaffelseskonferanse i dag fikk vi høre en bedriftsrepresentant fortelle at han opplever like mange måter å stille krav på fra det offentliges side som det er kommuner – selv om de skal kjøpe det samme. Slikt koster penger, det gjør det dyrere. Med standardisering hadde man sluppet det. Same bedrift hadde for øvrig sluttet å delta i konkurranser der det ikke har vært dialog med markedet i forkant.

Statsråden med det politiske ansvaret for forslaget til endringer i anskaffelsesloven, næringsminister Cecile Myrseth, gjorde det på NHO-konferansen klart at det denne gang gjaldt samfunnshensyn (miljø, sikkerhet og beredskap, seriøsitet i arbeidslivet) og å legge et grunnlag for forenklinger. Et forenklingstiltak er imidlertid med i lovutkastet – regjeringen har samlet alt som gjelder samfunnshensyn i en paragraf. Man slipper å lete overalt for å finne de bestemmelsene man leter etter.

Fra dagens anskaffelseskonferanse i NHO

Det meste annet av hva Anskaffelsesutvalget hadde med seg i sine to delutredninger, varslet hun å komme tilbake til. Myrseth minnet om hvilket kraftfullt verktøy offentlige anskaffelser er, og mente at ved å bruke dette kunne man gi et vesentlig bidrag til å bringe samfunnet i riktig retning.

Mer attraktiv kunde

NHO på sin side var godt forøyd med at sikkerhet og beredskap var kommet med som et hensyn i det nye lovforslaget, fremhevet viseadm. dir. i NHO, Anniken Hauglie. Hun fremholdt at det var viktig å etablere et tilsyn for bruken av offentlige anskaffelser, og savnet dette og øvrige håndhevingsløsninger i lovutkastet. Ikke minst pekte hun på forslaget om endret rolle for KOFA, at man skulle kunne klage til nemnda før kontrakt evt ble sluttet.

Et mål for NHO er å bidra til å gjøre det offentlig en enda mer attraktiv kunde for bedriftene. Det at det finnes mange konkurranser som bare frister én tilbyder, er de ikke fornøyd med. Av det blir det ingen konkurranse, og Hauglie rettet søkelyset mot at det er viktig med regler, men ikke minst viktig å sikre den beste måten å praktisere dem på.

Kompetansemangel og feil

Det kunne leder for offentlig sektor i Netcompany, Vidar Evensen, bidra med erfaringer og tips om. Bedriften har et 160-talls kommuner og en serie statlige virksomheter som kunder, og har erfart ett og annet. Det er stor variasjon mellom hvordan virksomhetenes konkurransegrunnlag og krav er – selv om det de skal ha, er nøyaktig det samme. Noe skyldes mangel på kompetanse, noe at innkjøperne er redde for å gjøre feil.

Evensen hevdet at det er nesten like mange måter det offentlige nærmer seg et kjøp som det er kommuner. Og dét koster når bedriftene må tilpasse seg hver eneste variant. Standardiserte opplegg sto som ett blant flere av hans ønskemål. Et annet var at en offentlig virksomhet burde ha dialog med bedriftsmarkedet før de gav seg i gang med å utvikle konkurransegrunnlag. Ikke alle gjør det slik i dag, var hans erfaring, og i Netcompany vegrer de seg nå mot å melde seg på en konkurranse der det ikke i forkant har vært markedsdialog.

Standard og dialog

Han fikk sterkt støtte av regiondirektør i Securitas, John Erik Strømstad, ikke minst for ønsket å få flere standardiserte opplegg.  Også Strømstad ønsket seg mer dialog og arbeid, han løftet frem behovet for å ha oppmerksomheten rettet mot kvalitet og kompetanse. Spesielt, mente han, er det viktig i vår tid, ettersom digitaliseringen fører med seg at arbeidsmåter endrer seg så å si daglig. Men, tar regelverket høyde for det?

Strømstad hadde også på sin ønskeliste mer rom for fleksibilitet, i tillegg til mer balanserte kontrakter når man tenker risiko.

Penger til kompetanseløft

En ting er å snakke om behovet for å øke kompetansen, noe annet er å finne måter å sikre slike løft – og ikke minst skaffe penger til det. Konferansens danske gjest, fagsjef Morten Fog i Dansk Industri – NHOs søsterorganisasjon, presenterte en løsning. Han slo til lyd for at de gebyrer som en oppdragsgiver må betale dersom en domstol eler klagenemnd finner at anskaffelsesreglene er brutt, kan gå til et eget kompetansefond. Da kan det åpne seg muligheter for både innkjøpere i det offentlige og leverandører til det offentlige til å skaffe seg mer kunnskap om regelverket og praktisering av dette.

Bli den første til å kommentere på "Dette krever bedriftene for at salg til det offentlige skal bli mer fristende"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*