Påmeldingen til vårens største anskaffelseskonferanse – Anbud365-dagen – er i gang, Arbeidstilsynets 2025-prioritering på anskaffelses-området og lav bestillerkompetanse på rådgivertjenester. En kontrakt uten tariffavtale får reaksjoner, forsvarsmateriellet som kjøpes inn, skal bli sikrer, og i Sverige skal Riksrevisionen sjekke ut om det er bestikkelser i statlige anskaffelser. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.
Anbud365-dagen 4. juni – påmelding i full gang!
Påmeldingen til årets utgave av Anbud365-dagen 4.juni er i full gang! Du kan også i år delta enten fysisk eller digitalt. Dette er en av årets beste muligheter til virkelig å styrke sin kompetanse. Programmet er spekket med godbiter for alle som jobber med offentlige anskaffelser, enten på kjøper – eller leverandørsiden. Se program og meld deg på her!
Dette prioriterer Arbeidstilsynet i 2025
Arbeidstilsynet vil bl.a. i 2025 bidra til at: offentlige oppdragsgivere stiller krav til lønns- og arbeidsvilkår i kontrakter, har rutiner for hvordan de skal følge opp lønns- og arbeidsvilkår i sine anskaffelser og kontrollerer at krav til lønns- og arbeidsvilkår i anskaffelser overholdes, fremgår det av tilsynets prio-liste.
Reagerer på kontrakt uten tariffavtale
Oslo universitetssykehus har inngått avtale med sikkerhetsselskapet KeySec, som ikke er bundet av tariffavtale. Foretakstillitsvalgt Anders Fredheim i Parat ved OUS reagerer med bekymring, og har sendt en formell anmodning til Sykehusinnkjøp om at det i fremtiden må stilles krav om tariffavtale i offentlige anbud.
KS-leverandørkonferanse om digitalisering
KS og KS Digital ønsker et tettere samarbeid og dialog med leverandørmarkedet og inviterer til leverandørkonferanse tirsdag 6. mai. Samlingen er åpen for alle leverandører som ønsker informasjon og dialog om KS og KS Digitals arbeid med digitalisering av kommuner og fylkeskommuner.
Enda tryggere forsvarsmateriell
Bærekraftseksjonen i Forsvarsmateriell kartlegger nå hvordan menneskelige faktorer ivaretas i anskaffelsesprosessene sine. Kartleggingen skal være klar i september og danne grunnlag for konkrete anbefalinger og tiltak. De skal bidra til en mer systematisk og helhetlig integrering av menneskelige faktorer i anskaffelsesprosessene deres.
Krever 15% norsk øko-mat i offentlige innkjøp
Det offentlige må sikre et marked for norske øko-produsenter, mener bondeorganisasjonene. Derfor krever de 15% norske økologiske landbruksvarer ved offentlige matinnkjøp under årets jordbruksforhandlinger, melder økologisk24.no.
Rådgiver-enighet om utfordringer
Krevende anskaffelsesprosesser og lavere bestillerkompetanse er blant utfordringene når det offentlige skal kjøpe rådgivertjenester. Det mener både offentlige oppdragsgivere, men også rådgiverfirmaene som ønsker å vinne kontraktene, skriver Øystein Søreide, adm. dir i NHO-foreningen Abelia.
Underlig bare å velge billigste pris
Det er, heter det fra Smart Elektro i elektro247.no, underlig å se at mange offentlige foretak fortsatt kun velger billigste pris i anbudskonkurranser. Oslo kommune er et hederlig unntak som går i bresjen i det grønne skiftet ved å stille strenge krav til bærekraft – håper og tror at andre kommuner og statlige aktører snart kommer etter.
Buss på anbud veldig mye dyrere
– Mange fylkeskommuner har nå drift av kollektivtransporten ute på anbud, og opplever at det er blitt veldig mye dyrere. Kostnadene har økt med opptil 60 prosent, uten at det er tatt høyde for i overføringene. Alternativene er å redusere rutetilbudet eller å øke prisene. Ingen av dem er gode, mener Anette Sollie, fylkesrådsleder i Akershus.
Innkjøp av private helsetjenester
– Vi ser at RHF-ene i større grad enn tidligere åpner for vikarbruk. Vi tenker også at offentlig innkjøp av tjenester hos helprivate helseaktører kan gi viktig tilleggskapasitet, konstaterte Yngvild Skåtun Hannestad, leder i Praktiserende spesialisters landsforening (PSL) på deres årsmøte.
Forsvarssamarbeid skal gi økt anskaffelses-kompetanse
Et Troms-prosjekt skal sikre bedre samarbeid mellom Forsvaret, kommunene og næringslivet i Troms. Visjonen er å bidra til en trygg og robust nasjon gjennom bedre samarbeid mellom sivile og militære aktører i nord. Det handler bl.a. om å få på plass økt kompetanse om offentlige anskaffelser, og bedre lokal beredskap, ifølge folkebladet.no.
Fire store fikk kontrakt, en lokal ikke
Seks kommuner i Nord-Troms har tildelt en stor rammeavtale for levering av matvarer til offentlige virksomheter. Avtalen har en samlet anslått verdi på 74,5 millioner kroner over avtaleperioden. Kontraktene ble tildelt Tine, Asko, Nortura og Service Nord Engros. Fem tilbud mottatt bl.a. en lokal tilbyder, eneste som ikke fikk kontrakt, ifølge nationen.no.
Ble ikke konkurranseutsetting likevel
Det blir foreløpig ikke noe av anbud på renhold og vaktmestertjenester i Sandnes kommune. Dette er klart etter et vedtak i kommunestyret, der det heter i vedtak: Kommunestyret vil ikke konkurranseutsette renholds- og byggtjenester ved kommunale bygg og eiendommer, skriver sandnesposten.no.
Nei, ikke mulig etter anskaffelsesreglene
I Bodø ville et flertall at kommunedirektøren skulle forhandle frem en avtale om overtakelse av en leirskole, men nei: Anskaffelsesreglene gjør det ikke mulig uten at det er gjennomført en anbudsprosess. Planlagt overtaker er en privat aktør, og må konkurrere på like vilkår som andre private, heter det i an.no.
Ikke bare bare for kommunen
Uvanlig mange konkurser i Øygarden siste året. Hva kan kommunen gjøre, spør Vestnytt. – Kommunale prosjekter kan være med å stimulere aktivitet i markedet. Det er likevel ikke bare for kommunen å gi oppdragene til lokale bedrifter, svarer kommunen, og viser til lov om anskaffelser og forskrifter som kommunen må forholde seg til ved anbud.
Snakke sammen før store anbudsrunder
Både leverandører og innkjøpere er enige om at det vil tjene begge parter hvis de blir flinkere til å snakke sammen foran store anbudsrunder, heter det i Aktuell Sikkerhet. Det kom frem under debatten Securitas Technology arrangerte på Sectech-messen på Lillestrøm.
Vitale kriseoppgaver ut på anbud
Dansker må være sikre på raskt å kunne skaffe vann, mat, energi, medisiner og andre viktige nødvendigheter dersom en krise oppstår. Derfor ønsker Dansk Industri (DI) at offentlige myndigheter legger ut beredskapskontrakter på anbud så raskt som mulig. Det er en av DIs 11 konkrete anbefalinger for å styrke den nasjonale beredskapen.
Etterforsker bestikkelser i anskaffelser
Riksrevisionen i Sverige skal undersøke om statlige myndigheter driver et effektivt arbeid mot uregelmessigheter i sin innkjøpsvirksomhet. Bakgrunnen er at korrupsjonen i Sverige har økt de siste årene og at de taper terreng i forhold til de nordiske naboer, skriver upphandling24.no.
Offentlig-privat samarbeid øker
Kommunenes samarbeid med private leverandører, målt ved Privatleverandørindikatoren (PLI), økte med 0,3 prosentpoeng fra 2023 til 2024, tilsvarende i overkant av 927 mill DKK. Det er fjerde året på rad at offentlig-privat samarbeid i kommunene øker. Samlet løser kommunene nå 28 % av sine oppgaver i samspill med selskapene.
Kategoristyring – tre råd
Tre konkrete råd fra Stockholm Vatten och Avfall til virksomheter som ønsker å etablere kategoristyring: Sørg for at du har ledelsen med deg, bruker etablerte modeller og ikke undervurderer forutsetninger, tid og engasjement som kreves for å lede og jobbe i et endringsprosjekt, både under etableringen men også i mange år fremover.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 2. mai"