– Vi har erfart at det er vanskelig å benytte resultater fra slike leverandørevalueringer i fremtidige anskaffelser med dagens anskaffelsesregelverk, særlig i forhold til krav om likebehandling. Det er vanskelig å vurdere nye leverandører uten erfaring opp mot «gamle» leverandører med erfaring, sier Cathrine Loennecken, direktør for anskaffelser i Bane NOR i en kommentar til Anbud365 om forslaget om et ratingsystem for leverandører.
SNS (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle)- en svensk, uavhengig ideell forening – slapp nylig sin konjunkturrapport for 2022: «Offentlig upphandling – i gränslandet mellan ekonomi och juridik».Fire nordiske samfunnsøkonomer, deriblant Malin Arve ved Norges Handelshøyskole, står bak rapporten som bl.a. konkluderer slik:
Fremtredende nordiske samfunnsøkonomer tar i en rapport til orde å innføre et ratingssystem for leverandører til det offentlige som tar hensyn til tidligere leveranser. I Sverige er Trafikverket allerede i gang med å teste ut et poengsystem. Formålet er å redusere usikkerheten i en offentlig anskaffelses faser – leverandører kan føle seg tvunget til å ta omveier for å vinne konkurransen, innkjøpersiden til å gi kontrakten til «feil» foretak.
Anbud365s omtale av rapporten har vist interesse blant leserne. Spørsmålet er så om et slikt system er noe å tenke på – og i tilfelle hvorfor? Kanskje noe slikt kan bidra til å demme opp for useriøse?
Fokus på leverandørkvalitet
I en kommentar til Anbud365 sier Cathrine Loennecken, direktør for anskaffelser i Bane NOR at de mener det er svært positivt for bransjen at flere offentlige byggherrer setter fokus på leverandørenes kvalitet og forbedring i gjennomføring av kontraktene.
– Bane NOR har utviklet et tilsvarende leverandørevalueringssystem som Trafikverket, som nå er under implementering, fremholder hun. Vi benytter imidlertid leverandørevaluering med den hensikt å forbedre leverandørene underveis i kontraktsperioden.
Leverandørevalueringer
– Vi har erfart at det er vanskelig å benytte resultater fra slike leverandørevalueringer i fremtidige anskaffelser med dagens anskaffelsesregelverk, særlig i forhold til krav om likebehandling, slår hun fast. Det er vanskelig å vurdere nye leverandører uten erfaring opp mot «gamle» leverandører med erfaring.
Malin Arve, en av bidragsyterne i SNS-rapporten, kommenterer BaneNOR sine synspunkter her
Bli den første til å kommentere på "BaneNOR-skepsis til forslag om nytt ratingsystem for leverandører"