Bergen kommune satser på innovasjonspartnerskap for å finne og utvikle smarte løsninger for drift og forvaltning av sine tusen bygg. Prosjektet er nettopp dratt i gang og beregnes å vare i om lag to år. Kommunen tror på en besparelse på mellom 10–20% av kommunens totale driftsutgifter innen byggforvaltning (mellom 80–160 millioner kroner pr år) ved å utvikle, kjøpe og ta i bruk radikalt innovative løsninger.
Toppledelsen i kommunen og den politiske ledelsen er omforent om at Bergen kommune må anskaffe en løsning som muliggjør et større handlingsrom for offentlig byggforvaltning. I sine strategiske planer har kommunen digitalisering og nye samhandlingsløsninger som ett av utviklingsmålene for å bygge ned silotenkningen og jobbe mer innovativt i kommunen.
Effektivitet og flerbruk
Kommunen sikter mot en multifunksjonell styring og overvåking av bygg, og en løsning som kan effektivisere både driften og arealutnyttelsen. Det gjelder også å gi rom for annen og utvidet bruk av byggene, i tillegg til å gi en forbedret brukeropplevelse og legge til rette for flerbruksalternativer både for innbyggere og næringsliv.
Bergen kommune vil ha enda mer energieffektive bygg som tar hensyn til et godt miljø både inne og ute, og større grad av gjenbruk og energisparende tiltak som gir langsiktige og bærekraftige gevinster for klimaet vårt. Det trengs bygg som gir rom for automatisering av mange vedlikeholdsprosesser slik at det blir kostnadseffektivt og enklere å drifte og forvalte dem, fremgår det av grunnlaget for innovasjonspartnerskapet.
Felles datamodell
En felles datamodell som kan danne grunnlag for et skalerbart konsept for sentral styring og overvåking av bygningsmassene, ønskes realisert. Kommunen vil likeledes gi like premisser for små og store leverandører i smartere kontrakter, utvikle samhandlingsmodeller for private og offentlige aktører, der brukerperspektivet er i hovedfokus.
For å sikre en sterk innkjøpsavtale er planen å invitere de største kommunene med på dette innovative partnerskapet: Oslo, Stavanger, Trondheim, Sandnes, Drammen, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø og Bærum. Det er startet dialog i det regionale digitaliseringssamarbeidet som Bergen kommune leder, for å inkludere Bergens naboer og omegnskommuner.
Risikoreduksjon
Bergen kommune vil motta inntil ti millioner kroner fra Innovasjon Norge, avhengig av det endelig omfanget av prosjektet. Dermed reduseres risikoen for både den offentlige bestilleren og for bedrifter som vil være med å utvikle nye løsninger. I tillegg bidrar Innovasjon Norge, Leverandørutviklingsprogrammet og Difi med ressurser, kompetanse og veiledning gjennom hele partnerskapet for å sikre en trygg ramme og vellykket gjennomføring.
Bli den første til å kommentere på "Bergen med innovasjonspartnerskap, jakter smarte løsninger for 1000 bygg"