Bestandene av insekter går ned verden over, ifølge flere forskningsrapporter. I Norge er flere insektarter truet, og bestandene står i fare for å dø ut. Det er bakgrunnen for at Rogaland fylkeskommune nå tar grep for å bidra til å bedre forholdene for bier, humler og andre pollinerende insekter. Bygging eller ombygging av tak på léskur er aktuelt, og et arbeid med nye driftskontrakter for léskur er i gang – med sikte på nye anbud og kontrakter.
De verserer for tiden en sak i de politiske organene i Rogaland fylkeskommune der bievennlige løsninger er tema. Flere tiltak drøftes i saksdokumentene – grønne tak på léskur, andre løsninger i tilgrensende områder – eller en kombinasjon av disse. Eventuelle tiltak vil være særlig aktuelle for de tre største byene i fylket, heter det: Haugesund, Sandnes og Stavanger.
Fylkesdirektøren peker i saken på at det også er muligheter for å bygge om léskur i dagens driftskontrakter sett opp mot å vente til neste periode for driftskontrakter for léskur. – Av konkurransehensyn er det en fordel at dette blir med i en ny anbudskonkurranse og ny kontrakt, skriver direktøren, som ønsker
å innarbeide en opsjon på 10-30 grønne, bievennlige tak i nye driftskontrakter for léskur gjeldende i henholdsvis 2023 og 2026. Arbeidet med å utforme nye driftskontrakter for léskur langs fylkesveiene bl.a. i Stavangerregionen er allerede i gang, fremgår det av saksdokumentene.
God idè
Grønne, bievennlige tak på léskur er i utgangspunktet en god idè, men for et av de påtenkte léskurene gir vektøkningen noen konstruksjonsmessige konsekvenser som må beregnes før det kan sies at dette kan fungere uten å gå på bekostning av klimaskjerming og universell utforming.
Siden busskur i sentrum er plassert i relativ nær avstand til hverandre, vil insektene være i stand til å forflytte seg mellom disse, heter det. I kombinasjon med grønne naboområder og korridorer vil tiltaket bidra til at pollinerende insekter ledes ut og inn av bykjernen. Strategisk plassering av pollen- og nektarrik vegetasjon vil kunne fungere som transportårer inn og ut mot større områder med mattilgang, og bidra til at insekter finner veien til nærliggende jordbrukslandskap og beiteområder.
Dialog med kommunene
Det har vært kommunikasjon med Stavanger kommune om bievennlige områder. Kommunen jobber med en egen plan for pollinerende insekter, og fylkeskommunen vil ha en dialog med kommunene for å få til sammenhengende løsninger.
Bli den første til å kommentere på "Bievennlig tiltak aktuelt som del av driftskontrakter i Rogaland"