Det brygger opp til underleverandør-strid i Sverige. Med bl.a. Norge som forbilde, byr Svenska Byggnadsarbetareförbundet, Byggnads, sine arbeidsgivere «opp til dans». De krever nå at det i forbindelse med offentlige bygg- og anleggsanskaffelser skal være maks to ledd med underleverandører. Dette reagerer arbeidsgiversiden, Byggföretagen, skarpt på og frykter en tøffere tone fra Byggnads i forhandlinger.
Kravet om høyst to ledd med underleverandører møter flere av de 17 målbare målene i FNs Agenda 2030 for å skape en bærekraftig utvikling, mener Byggnads, som oppsummerer kravene sine slik:
- Som hovedregel kan det kun være to ledd med underleverandører.
- Arbeidet skal primært utføres av hovedentreprenørens egne ansatte personale. Det må derfor være en ulempe i anskaffelsen om man outsourcer jobber hos underleverandører.
- Hovedentreprenøren skal på forhånd varsle byggherren om alle underentreprenører før de får komme inn på arbeidsplassen.
- Alle underleverandører skal godkjennes av byggherren.
Skaper risiko
Byggnads understreker at underleverandører noen ganger er nødvendige for spesialiserte oppgaver, men overdreven oppdeling av byggeprosessen skaper risiko, heter det. Lange underleverandørkjeder gjør det vanskelig å sikre gode arbeidsforhold. Det kommer kriminelle aktører til gode og forverrer arbeidsmiljøet. Å begrense antall underleverandører er en effektiv måte å motvirke lønnsdumping og arbeidslivskriminalitet.
Forbundet legger ikke skjul på at de har hentet inspirasjon for sine krav bl.a. fra Norge, og de opplyser at EFTAs overvåkingsorgan, ESA, har gjennomgått Norges begrensninger med maksimalt to ledd med underleverandører uten å gripe inn. Ifølge EU-kommisjonen medfører lange linjer med underleverandører risiko. Kommisjonen mener også at problemet bør håndteres nasjonalt og lister opp begrensning av antall medlemmer av underleverandører som eksempler på god praksis på nasjonalt nivå.
Arbeidsgiver-bekymring
Men arbeidsgiversiden i Sverige ser med bekymring på Byggnads ønsker å begrense antall såkalte underentreprenører (UE) i offentlige anskaffelser. Svensk byggenæring består stort sett av små og mellomstore bedrifter. Dersom det innføres en begrensning på antall spesialister på en arbeidsplass, betyr det i realiteten at flertallet av byggefirmaer blir ekskludert fra større prosjekter, heter det fra Byggföretagen. Det er mer enn 70 yrkeskategorier på en typisk byggeplass.
Ifølge Byggföretagen er det svært bekymringsfullt om Byggnads nedgang i antall medlemmer tvinger fram et høyere toneleie i forhandlingene. – Konsensus mellom arbeidsmarkedspartnerne er grunnlaget for den svenske modellen. Kravet om maksimalt to UE-nivåer er et alvorlig inngrep i arbeidslederrettigheter, som i svært lang tid er forutsatt å bli fredet av fagforeningene i henhold til hovedavtalen, sier Mats Åkerlind, viseadm. dir og forhandlingssjef i Byggföretagen.
Bli den første til å kommentere på "Brygger opp til underleverandør-kamp i svenske bygg- og anleggsanskaffelser"