Finnmarks-bedrifter har hatt betydelig gjennomslag i anbudsprosesser i forbindelse med utbyggingen av Finnmark Landforsvar. Bedrifter i Finnmark, først og fremst de basert i Alta, Lakselv og Sør-Varanger, har her kapret 95% av alle kontrakter. Det fremgår av en evaluering av Prosjekt leverandørutvikling Forsvaret. Da statssekretær i Forsvarsdepartementet, Anne Marie Aanerud, tok imot rapporten signaliserte hun en endring i måten Forsvaret gjør sine anskaffelser på som kan gjøre det enklere å handle enkelte varer og tjenester lokalt.
Prosjekt leverandørutvikling Forsvaret ble etablert i 2020 for å styrke lokal verdiskapning og integrere små og mellomstore bedrifter (SMB) i Finnmark inn i forsvarssektorens leverandørportefølje – gjennom re-etableringen av Finnmark landforsvar og Forsvarets tilstedeværelse i regionen. Prosjektet er et resultat av et samarbeid mellom fylkeskommunen, Sápmi næringshage, NHO, NHO Arktis og Forsvarsbygg.
Evalueringsrapport
Nylig ble en evalueringsrapport fra prosjektet lansert på Garnisonen i Porsanger. Det er Norwegian Research Centre (NORCE) som har gjennomført evalueringsstudiet, fremgår det av et oppslag på nettsidene til Finnmark fylkeskommune.
Det fremgår av rapporten at innen bygg og anlegg i Forsvaret, som forvaltes av Forsvarsbygg, har Finnmarks-bedrifter hatt betydelig gjennomslag i anbudsprosesser. I forbindelse med utbyggingen av Finnmark Landforsvar har bedrifter i Finnmark, først og fremst de basert i Alta, Lakselv og Sør-Varanger, vunnet 95% av alle kontrakter.
Regionens næringsliv
Dette markerer et betydelig gjennomslag for regionens næringsliv, heter det. I den 77-sider lange rapporten heter det også at tiltakene ikke bare økte sjansene for lokale bedrifter i anbudsprosesser, men også styrket deres generelle forretningskompetanse. Gjennom prosjektet har man satt søkelys på mobilisering og kompetanseheving innen offentlige anskaffelser, samt nasjonal politisk påvirkning for å tilrettelegge anbudskonkurranser for lokal deltakelse.
Statssekretær Anne Marie Aanerud i Forsvarsdepartementet tok i møte rapporten på vegne av forsvarsministeren, Og, ifølge iFinnmark, hadde hun med seg en aldri så liten nyhet fra regjeringen. Den kan få betydning for måten Forsvaret gjør sine anskaffelser på, og som i neste rekke kan gjøre det enklere å handle enkelte varer og tjenester lokalt. I praksis gjøres dette ved at man ønsker å delegere anskaffelsesmyndigheten til et lavere nivå enn det ligger på i dag.
Godt nytt for Forsvaret og lokale
Det mener oberst Jørn Qviller, som er sjef for Finnmark landforsvar, er gode nyheter for både Forsvaret og lokalt næringsliv: – Man har tidligere brukt mye tid på å sentralisere funksjoner som innkjøp, for å effektivisere Forsvaret. Det har blant annet gått utover lokale innkjøp, som ikke lenger er aktuelle, fordi man hele tiden må forholde seg til de store aktørene, sier han til iFinnmark.
Bli den første til å kommentere på "Finnmark-bedrifter kapret 95% av kontraktene i forsvarsutbygging i nord"