Da Buskerud fylkeskommune gjenoppsto, valget den å samarbeide om et skoleprosjekt med en næringslivs-aktør uten å gå veien om anbudskonkurranse først. Fylkeskommunens engasjement i prosjekt beløp seg til om lag 2,5 mill. Dette skapte hodebry. Fylkesadvokaten har sjekket saken og funnet ut at man nok burde etterlevet anskaffelsesregelverket. Upløyd mark for flere, dette, men det ligner direkteanskaffelse og regelbrudd.
Saken har sin bakgrunn i et prosjekt kalt «Fremtidens skole», ifølge vår kilde, Drammens Tidende. Opprinnelig var det et samarbeid mellom den aktuelle skolen, Nav og entreprenørselskapene Hæhre og Isachsen. Formålet var å holde ungdommer i skoleløpet, samtidig som entreprenørene fikk tilfang av mulig fremtidig arbeidskraft.
Fylkeskommunen kom på banen
Senere ble det et prosjekt mellom fylkeskommunen, Nav og Infra Group AS. Fylkeskommunen bidro med lærere for om lag 22 mill og betale fakturaer for ytterligere 23 mill. Fakturaene kom fra entreprenørselskapet og deres underleverandører.
Da Viken fylkeskommune ble erstattet med bl.a. Buskerud fylkeskommune 1. januar 2024 kom det for en dag at ikke alt med samarbeidet var som det skulle. Det var fakturaer til fylkeskommunen uten underlagsdokumentasjon eller utfyllende beskrivelse av hvilke tjenester som var eller skulle bli levert, hva de kostet, eller hvordan ansvaret var fordelt.
Formell avtale ble etablert
Det forelå heller ingen skriftlig – og således formell – avtale. En slik kom da på plass. Infra Group skulle dekke 75% av kostnadene, fylkeskommunen resten. Fylkeskommunens 25% skulle bestå av en lærerstilling verdt om lag 1,25 mill, resten. via fakturaer.
Det var da innkjøpshodebryet meldte seg. Hovedregelen er konkurranse over 100 000. Spørsmålet var da om prosjektet egentlig var å anse som kjøp av tjenester, og måtte det i tilfelle kunngjøres et anbud.
Trolig regelbrudd
Anska KO, som er en felles anskaffelsesorganisasjon for fylkeskommunene Akershus, Buskerud og Østfold, mente svaret trolig var nei. Samtidig ga de beskjed om at dette var upløyd mark for dem, og at fylkesadvokaten burde foreta en vurdering.
Fylkesadvokaten har konkludert med at det er sannsynlig at saken er «mat» for anskaffelsesregelverket. I så fall har trolig fylkeskommune brutt regelverket.
Bli den første til å kommentere på "Gikk i samarbeid med bedrift om skoleprosjekt uten anbudsrunde først"