Gjennomsnitts-kommunene har mest å tjene på konkurranseutsetting

Anbud365: Gjennomsnitts-kommunene har mest å tjene på konkurranseutsettingProfessor Ole Helby Petersen har gjort interessante og uventede funn i sin forskning på konkurranseutsetting.

Skriv ut artikkelen

Forskning viser at kommuner som ligger på gjennomsnittet av danske kommuners innbyggerantall, har mest å tjene på konkurranseutsettingen. Effekten reduseres markant når kommunene blir mindre og når de blir større. Det er professor Ole Helby Petersen som har funnet et slikt rekk gjennom sine årelange studier av konkurranseutsetting.

I en artikkel på nettsidene til Roskilde Universitet intervjues professor Petersen. Han er forskningsleder for prosjektet EffektDocu og har sammen med en rekke kollegaer gransket virkningene av konkurranseutsetting. En del av forskningen har konsentrert seg om kommunalt veivedlikehold, fordi det er egnet som målestokk. Alle kommuner har veier som skal vedlikeholdes og oppgaven med å gjør det, er ikke så voldsomt påvirket av lokale forhold, heter det i artikkelen. Samlet utgjør omsetningen på dette området ca. fem milliarder danske kroner.

Danskene ser en utvikling der konkurranseutsettingen i de kommunene som tidligere hadde gjort lite slikt, er i vekt, mens de kommunene som har gjort mye, har beholdt dette høye nivået. Alt i alt har de fleste kommuner i Danmark nå en rimelig høy grad av konkurranseutsetting. Professor Helby Petersen har imidlertid funnet interessevekkende trekk.

Interessante og uventede funn

Selv om forskningen viser at det generelt er en nyttig effekt av konkurranseutsetting, gjør det seg gjeldende noen interessante og uventede forhold, sier han. Overordnet sett finner vi at konkurranseutsetting er forbundet med lavere omkostninger på veiområdet, også når man korrigerer for eienes kvalitet, hvor god stand veiene er i.

Professoren har tatt for seg kommunenes størrelse sammenholdt med gevinsten som oppnås. Han har funnet at det fortrinnsvis er de kommunene som har et innbyggertall i størrelsesordenen omkring gjennomsnittet, dvs. 55 000 i Danmark, som har effekt av konkurranseutsettingen. Virkningene er markant redusert både i de mindre og de større kommunene.

Viktig kunnskap 

Det er viktig kunnskap, mener Helby Petersen, for mange mener at konkurranseutsetting er en løsning som kan brettes vidt utover landet uten å se hen til kommunale forskjeller. Han forklarer det viktig funnet slik: Det er to ting som er viktige når det snakkes om kommunenes størrelse. Store kommuner kan på den ene siden ha større inhouse-kompetanse til å løse de mer spesialiserte oppgavene enn de små kommunene og på den måten løse oppgavene selv.

Omvendt kan oppgaver i de små kommunene være mindre attraktive for markedet å komme med tilbud på. Det kan f.eks. skyldes at oppgaven har en begrenset økonomisk størrelse og man kan derfor få en dårligere forretning ut av å konkurranseutsetting, sier han.

Bli den første til å kommentere på "Gjennomsnitts-kommunene har mest å tjene på konkurranseutsetting"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.