Krav og føringer til grønne bygg fulgt, men var oppfølgingen god nok?

Anbud365: Krav og føringer til grønne bygg fulgt, men var oppfølgingen god nok?Kommunerevisjonen i Oslo anbefaler byråd for kultur og næring Anita Leirvik North og Oslobygg KF å vurdere om det er behov for ytterligere tiltak mht til å komme lenger i bruk av materialer med lave klimagassutslipp (bilde: Sturlason).

Skriv ut artikkelen

Det kommunale foretaket Oslobygg KF har fulgt krav og føringer om grønne bygg når nybygg anskaffes. I all hovedsak var avtalt grønn material- og energibruk i tråd med føringene. Men var foretakets oppfølging tilstrekkelig, er spørsmålet Kommunerevisjonen i Oslo stiller i en revisjonsrapport. Foretakets kontroll var i betydelig grad basert på innsyn i entreprenørens kontroll, og det er uklart hvor risikobasert kontrollen har vært.

Undersøkelsene til Kommunerevisjonen i Oslo dekker forløpet fra konsekvensutredning til ferdig bygg. For de undersøkte byggene Voldsløkka skole og kulturstasjon, Storbylegevakten og Lambertseterhjemmet er det perioden 2014–2024 med vekt på detaljprosjekteringen og byggefasen.

Bygg tar 40%

Arbeidet med de tre undersøkte byggene er styrt av føringer som til dels er endret for senere byggeprosjekter, heter det i revisjonsrapporten «Grønn material- og energibruk i nybygg Oslobygg KF». Datainnsamlingen ble i hovedsak gjennomført i perioden november 2023 – januar 2024 med noe supplering etter det.

Oslo kommune har som mål å kutte 95% av direkte klimagassutslipp innen 2030, sammenlignet med 2009. Kommunen er en stor utbygger og har årlig investert 15–20 mrd. kroner i bygg og anlegg. Ifølge Grønn byggallianse bruker bygg om lag 40% av energien og materialene som forbrukes globalt sett.

Oppfølging

Ifølge anskaffelsesstrategien skal kommunen ta utgangspunkt i målet om å bli en utslippsfri by i all planlegging av anskaffelser. Dersom klima- og miljøkrav ikke følges i planleggingen og gjennomføringen av anskaffelser, gir dette risiko for at målene i strategien ikke nås, bl.a. målet om at Oslo skal bli en utslippsfri by.

Og Kommunerevisjonen i Oslo har nettopp undersøkt i hvilken grad Oslobygg KF har fulgt krav og føringer om grønne bygg når nybygg anskaffes. Foretaket hadde i all hovedsak avtalt grønn material- og energibruk i tråd med gjeldende føringer, skriver revisjonen. Samlet sett var foretakets oppfølging langt på vei egnet til å bidra til avtalt grønn material- og energibruk, men:

Risikobasert kontroll?

– Kommunerevisjonen stiller samtidig spørsmål om foretakets oppfølging var tilstrekkelig. Foretakets kontroll var i betydelig grad basert på innsyn i entreprenørens kontroll. Det er uklart hvor risikobasert kontrollen har vært. Miljødeklarasjoner var et viktig grunnlag for kontrollen av hvorvidt leverte varer/produkter hadde de avtalte klimagassegenskapene. I ett prosjekt manglet det noen deklarasjoner, i et annet varierte graden av spesifikk produktinformasjon. Forventet reduksjon i klimagassutslipp fra materialer ble samlet sett ikke oppnådd. Byggene var fortsatt i prøvedrift, og oppnåelse av målene om klimagassutslipp var avhengig av at energibruken ble som forutsatt.

I anbefalingen fra revisjonen heter det at byråden for kultur og næring og Oslobygg KF bør vurdere om det er behov for ytterligere tiltak. Det gjelder å komme lenger mht. bruk av materialer med lave klimagassutslipp, innhenting og kontroll av spesifikke miljødeklarasjoner. Likeledes foretakets egen kontroll av grønn material- og energibruk og for å oppnå større sikkerhet for at byggene faktisk fungerer som forventet i drift.

Rapporten «Grønn material- og energibruk i nybygg Oslobygg KF» fra Kommunerevisjonen i Oslo kan du søke opp her: https://www.forvaltningsrevisjon.no/sok/.

Bli den første til å kommentere på "Krav og føringer til grønne bygg fulgt, men var oppfølgingen god nok?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.