Den godt 70 år gamle olympiastadion i Helsingfors har fått seg et bærekraftsløft. Det dreier seg om renovering, der det er lagt stor vekt på miljø og sirkulær økonomi. Offentlige anskaffelser har i den forbindelse spilt en nøkkelrolle, f.eks. gjennom en pilot for å anskaffe sirkulære løsninger for utgåtte kunstgressbaner. Dette fremgår av et oppslag på nettsiden til ICLEI, som er et omfattende nettverk av lokale og regionale myndigheter som har forpliktet seg til en bærekraftig utvikling. Også Oslo løftes frem i oppslaget.
I den europeiske delen av ICLEI er det drøyt 180 medlemmer fra om lag 35 nasjoner, blant disse alle de nordiske landene. Norge er representert med kommunene Arendal, Bergen, Kristiansand, Oslo og Stavanger, samt KS. ICLEI står også bak Procura+-prosjektet som arrangerer det årlige «EM i offentlige anskaffelser».
Olympiastadion fra 1952
24.-25.mars skal ICLEI arrangere Big Buyers Working Together (BBWT), en årlig begivenhet for de større offentlige innkjøps-organisasjonene. Da samles alle de ti deltakerne i prosjektet i en spesialsesjon der det forutsettes fysisk fremmøte. Arrangementet, som foregår i Helsingfors, skal søke å vise deltakerne hvordan offentlige anskaffelser kan være en drivkraft for et mer sosialt, bærekraftig og innovativt Europa.
I den forbindelse forteller ICLEI om Olympiastadion i Helsingfors som var benyttet til sommer-OL i 1952. Nå, mer enn 70 år senere, er Olympiastadion fortsatt i bruk, og har blitt renovert med sterkere vekt på miljø og sirkulær økonomi. Offentlige anskaffelser spiller en nøkkelrolle i vedlikeholdet av dette nye, bærekraftige stadionet, for eksempel gjennom en pilot for å anskaffe sirkulære løsninger for utgåtte kunstgressbaner. De siste årene har Helsingfors også laget strategier for å legge til en sosial komponent i sine innkjøp og brukt førkommersielle anskaffelser for å finne løsninger for å redusere CO2-utslipp innen mobilitet og energi.
60% utelukkende på laveste pris
Gjeldende EU-direktiver for offentlige anskaffelser mangler klarhet om integrering av sosiale og miljømessige faktorer, noe som fører til at 60 % av anskaffelsesbeslutningene fokuserer utelukkende på laveste pris, med store forskjeller mellom medlemslandene, heter det i ICLEIs omtale av Helsingfors-arrangementet. EU-kommisjonen evaluerer for tiden disse direktivene og vil sannsynligvis foreslå en revisjon med sikte på å forbedre strategiske og bærekraftige offentlige anskaffelser. Blant utfordringene er redusert konkurranse i offentlige anskaffelser, lav andel av kontrakter som tildeles små og mellomstore bedrifter, begrensede grensekryssende anskaffelser og utilstrekkelig overvåking.
ICLEI mener reformer av EUs anskaffelseslovgivning bør møte utfordringer som lokale og regionale myndigheter har stått overfor når det gjelder offentlige anskaffelser de siste 10 årene. De bør tilpasses EUs prioriteringer gjennom å integrere bærekraft og innovasjon i anskaffelsespraksis. For å sikre effektiv implementering, bør regler for offentlige anskaffelser forenkles, heter det, og ethvert nytt bærekraftig offentlige anskaffelsestiltak bør følge prinsipper om tydelighet og fjerne unødvendig sjargong eller obskure referanser for å sikre en bred utbredelse av grønne praksiser. Samtidig peker ICLEI på at det er behov for ytterligere teknisk støtte og kapasitetsbygging for lokale myndigheters innkjøpsteam.
Oslo blir også trukket frem
ICLEI-medlemmer som Oslo, heter det, er ledende innen bærekraftige offentlige anskaffelser, og bruker det som et sentralt verktøy for sosial og bærekraftig endring ved å integrere menneskerettigheter i anbud og kontrakter. – Oslomodellen bruker utvalgskriterier og kontraktsklausuler for å sikre at leverandører utfører due diligence for ansvarlig forretningsatferd, med det endelige målet å forhindre negative påvirkninger på miljøet og beskytte menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter. For at dette skal bli enklere for leverandørene er det en fordel at innkjøpsregelverket er harmonisert, slik at leverandørene kan bruke mer tid på å faktisk jobbe med å bedre forholdene fremfor å rapportere, sier Kjersti Koffeld, bærekraftsrådgiver i Oslo kommune, ifølge oppslaget på ICLEIs nettside.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser gir bærekraftsløft for 70 år gammel olympiastadion"