Offentlige anskaffelser: Stort og smått 11.april

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 11.aprilPåskehilsen fra Anbud365 (Ill.: Syda Productions /Scanstockphoto.com).

Skriv ut artikkelen

Reviderte seriøsitetsbestemmelser, skjerpede utslippskrav fra Statens vegvesen og Arbeidstilsynet får større tilsynsmuskler – alt dette også til bruk ved offentlige anskaffelser. KS besværer seg over fragmentariske teknologi-anskaffelser og 86 søknader om Klimasats-midler er kommet inn. Stockholmsregionen har laget en kravpakke for bærekraftige IT-anskaffelser, og Standard Norge har kontraktsstandard på høring. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Revisjon av seriøsitetsbestemmelser

Fellesforbundet, NHO Byggenæringen, KS og DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) har sammen utarbeidet forslag til seriøsitetsbestemmelser til bruk i bygg- og anleggskontrakter, som skal bidra til å motvirke sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Det har nå blitt gjennomført teknisk revisjon av bestemmelsene.

Gjenvalgt som generalsekretær

André Hoddevik i DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) er gjenvalgt for to nye år i den internasjonale non-profit organisasjonen OpenPEPPOL. Organisasjonens formål er å forvalte og utvikle PEPPOL-nettverk og – standarder, her hjemme mest kjent som EHF (elektronisk handelsformat).

Skjerper utslippskrav

Statens vegvesen skjerper kravene til utslippsfrie anleggsplasser. Nå skal i utgangspunktet all massetransport skje uten CO2-utslipp. Vegvesenet har revidert handlingsplanen for kutt av de direkte klimagassutslippene fra utbyggingsprosjektene. Slik tar byggherren steget videre ved å innføre krav om nullutslipp for massetransport.

Utslippskrav – hva med de lokale?

Det vil bli stilt krav til utslippsfrie eller fossilfrie maskiner og biler på de store prosjektene. Ordfører Magnus Arnesen, Sarpsborg, forstår, men er betenkt over at lokale entreprenører kan bli satt på sidelinjen i disse anbudene fordi det stilles krav om anleggsmaskiner som er svært dyre i innkjøp, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

Kommer ikke i posisjon til å vinne

Strenge miljøkrav gjør anbudsprosesser vanskeligere, øker kostnader og skaper usikkerhet for entreprenører. Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) uttrykker bekymring for utviklingen i anleggsbransjen. Vi ser nå at kravene om elektriske maskiner gjør at enkelte entreprenører ikke kommer i posisjon til å vinne anbud, heter det fra MEF.

Skjerpede tilsynsregler

Arbeids- og inkluderingsdepartementet foreslår endringer i arbeidsmiljølovens regler om Arbeidstilsynets virkemidler og sanksjoner. Forslagene er særlig rettet mot de useriøse og kriminelle aktørene. I tråd med dagens systematikk foreslås det at forslagene også gis anvendelse for Arbeidstilsynets tilsynsmyndighet etter bl.a. anskaffelsesloven.

86 søker om Klimasats-støtte

86 kommuner og fylkeskommuner i 2025 søkt om 298 mill i Klimasats-støtte til lokale tiltak til å kutte klimagassutslipp. Siden 2016 har ordningen utløst over 2200 prosjekter. I 2025 er utslippsfrie maskiner og kjøretøy, klimavennlige byggematerialer, ombruk og gjenbruk høyt på listen over tiltak kommunene ønsker å gjennomføre.

Fragmenterte IT-anskaffelser

– Regelverket rundt offentlige anskaffelser er komplekst, og ikke alle klarer å utnytte handlingsrommet for å teste og eksperimentere, sier direktør Kristin Weidemann Wieland i KS. Historisk har dessuten anskaffelser av teknologi vært altfor fragmentert og gjort det vanskelig for leverandørene å få økonomi og skalere løsninger.

PMI litt ned i mars

DNB PMI (innkjøpssjefindeks), justert for normale sesongsvingninger, ble 50,6 i mars, ned 1,3 poeng fra februar. Indeksen har de siste to årene svingt rundt 51,3, og årets marsindeks endte noe lavere. En indeks nær 50 tyder på stabilitet i aktiviteten. I forhold til februar var det kun indeksen for sysselsetting som bidro til oppgang.

Kontraktstandard på høring

Det er ny høring fra Standard Norge om NS 8431. Kontraktsstandarden NS 8431, som regulerer kontrakter med renholdsleverandører, er under en såkalt “begrenset revisjon” i Standard Norge. Nå er et nytt forslag klart om korrigering av prisjusteringsbestemmelsens regulering.

Strammer inn på krav til fristbrudd-leverandører

Helsemyndighetene strammer kraftig inn på krav til UNN og Nordlandssykehusets private fristbrudd-leverandører etter krass kritikk, ifølge Nordlys. I påvente av en større avtale verd opptil 2,8 mrd har Helfo nylig inngått en midlertidig kontrakt. Anbudsvinner Speare sier de har alt på plass iht kravene.

Flere hundre tusen til advokathjelp

Kommunestyret i Nittedal har vedtatt en ramme på 800.000 kroner til kjøp av advokattjenester/råd i forbindelse med søksmålet på 25 mill. En entreprenør har varslet søksmål mot kommunen. Entreprenøren tapte en anbudskonkurranse i forbindelse med nye vann- og avløpsledninger gjennom Nittedal, melder Varingen.

Må nesten ha juridisk kompetanse

Arktisk Matgledekorps jobber bl.a. med å legge til rette for at nord-norske sykehjem kan kjøpe mat fra lokale leverandører. – Men regelverket er så komplisert at man nærmest må ha juridisk kompetanse for å samarbeide med det offentlige om anbud. For å få mer lokal og bærekraftig mat på tallerkenen må dette forenkles, heter det i Kjøkkenskriveren.

Anbudsåpningen gav tog-håp

Nå skal det igjen kjøres tog på hele strekningen mellom Bodø og Trondheim, skriver Helgelendingen. Ting tyder på at det snart kan komme flere nye lokomotiver til bruk på Nordlandsbanen. En anbudsåpning viser at flere aktører ønsker å leie ut lokomotiver til Norske Tog AS.

Kan bli 60% dyrere

Kollektivtilbudet i Telemark utenfor Grenland kan bli redusert eller dårligere som følge av økte priser på anbudskontrakter. Fylkesordfører Sven Tore Løkslid i Telemark har signalisert at det anbudet som man har ute nå, kan bli 60% dyrere. Mye som følge av krav om busser med nullutslipp, melder Telemarksavisa.

Droppet løfte

Kristiansand kommune vedtok at de ansatte skulle være sikret både jobb og lønn i framtidige anbud. Men da Avfall Sør lyste ut det nye anbudet for renovasjon av husholdningsavfall, var løftet utelatt. Det er frykt for å bryte likebehandlingsprinsippet i loven om offentlige anskaffelser som er forklaringen, ifølge Magasinet for fagorganiserte.

Kravpakke for bærekraftige IT-kjøp

Stockholmsregionen utvikler en pakke med krav for bærekraftige IT-innkjøp. Kravpakken vil bli gjort tilgjengelig for alle regioner i Sverige. De overordnede områdene i kravpakken er miljø- og helsefarlige stoffer, energi, levetid, samfunnsansvar i leverandørkjeden, åpenhet og klimarapportering, heter det på upphandling24.se.

Irland skal lage sin første anskaffelsesstrategi

Den irske regjeringen ber om synspunkter på utviklingen av landets første nasjonale strategi for offentlige anskaffelser, ifølge Office of Government Procurement. Innkomne bidrag skal inngå i vurderingen av valg for den fremtidige retningen for offentlige anskaffelser de neste fem årene. Konsultasjonen er åpen for alle interesserte.

Kategoristyring: Private langt foran det offentlige

I underkant av halvparten har en etablert kategoristyringsinnsats (46 %). Privat sektor har kommet betydelig lenger enn offentlig sektor; 54 % i privat sektor har etablert kategoristyring, mot 29 % i offentlig sektor, viser en svensk undersøkelse. Det var 158 som svarte, hvorav 69% fra privat sektor og 31% fra offentlig sektor.

Dansk Svanemerke-rapport

Ny dansk rapport dokumenterer miljø- og klimagevinster ved å velge Svanemerket i offentlige anskaffelser. Offentlige anskaffelser kan være en kraftig pådriver for den grønne omstillingen – og svanemerkede produkter kan spille en sentral rolle for å realisere dette potensialet, heter det i udbudsmedia.dk.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 11.april"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*