Offentlige anskaffelser: Stort og smått 18. januar

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 18. januarNHOs Arnhild D. Gjønnes, advokat og ekspert på offentlige anskaffelser, er primus moter i forberedelse og gjennomføring av NHOs årlige anskaffelseskonferanse i mai (foto: Moment Studio).

Skriv ut artikkelen

Kommuner kan søke om støtte til klimavennlige anskaffelser, tre advokater krever likestillingskrav med i anskaffelser, og NHO skal ha anskaffelseskonferanse i mai. Regjeringen i Danmark foreslår sentralisering av sykehusinnkjøp, Fredrikstad kommune vil ha ny og klarer veiledning om reserverte kontrakter, og den førte hel-digitale dialogkonferanse skal gjennomføres. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Støtte til klimavennlige anskaffelser

Nå øker muligheten til å få støtte fra Klimasats til klimavennlige anskaffelser. Difi oppfordrer kommuner til å benytte denne muligheten i planleggingen av nye anskaffelser. Frist for å søke er 15. februar 2019.

NHOs anskaffelseskonferanse 13. mai

Vignetten for årets NHO-konferanse er «Tillit og åpenhet gir gode anskaffelser». Det skal bl.a. rettes søkelys på konkrete eksempler på god praksis, hvordan innkjøpskompetansen skal heves gjennom ny sertifisering, personvern i anskaffelsene, konkurranserettslige utfordringer, åpenhet i evalueringsprosessene og etablering av eBevis, heter det.

Krever klarere veiledning

Fredrikstad kommune støtter forslaget om ny forskriftsbestemmelse om adgangen til å reservere anskaffelser av helse- og sosialtjenester for ideelle organisasjoner. Samtidig kreves ytterligere og klarere veiledning. Dagens framstår ikke som lett forståelig når det kommer til vilkårene for å reservere kontrakter, heter det i høringsuttalelsen.

Anskaffelser i «nye Statens vegvesen»

Statens vegvesen skal inndeles i divisjoner, og i divisjon Fellesfunksjoner skal inngå bl.a. anskaffelser av varer og tjenester, unntatt anskaffelser innenfor planlegging, bygging, drift og vedlikehold av veg. Her skal anskaffelser organiseres innenfor divisjoner med gjennomføringsansvar.

Anskaffelses-utfordring for Forsvaret

Dersom de tradisjonelle modellene for utvikling og anskaffelse av forsvarsmateriell videreføres uten endring er risikoen stor for at Forsvaret i fremtiden kan få levert materiell og systemer som både er teknologisk utdatert og irrelevant i forhold trusselbildet. Det skriver Forsvars- og Sikkerhetsindustriens forening (FSi).

Vegvesenet utestenger entreprenør

Statens vegvesen beskylder Trafikkdirigering AS for å bryte arbeidstidsbestemmelsene, bruke svart arbeid og ikke etterleve avtaler, og stenger nå entreprenøren ute fra alle sine prosjekter, skriver bygg.no. Ifølge en rapport skrevet av Vegdirektoratet er Trafikkdirigering AS for tiden er inne som underentreprenør i 56 kontrakter.

Offentlig innkjøpsmakt og nullutslipp

– I anleggssektoren er premissgiverne i stor grad offentlige etater. Offentlig innkjøpsmakt er viktig. Hvis vi samtidig kan få til gode forretningsmodeller for utvikling av klimavennlige materialer og løsninger, vil sektoren lykkes med å bidra til et nullutslippssamfunn innen 2050, sier forskningssjef Berit Laanke ved SINTEF Byggforsk.

Kjønnsbalanse i offentlige innkjøp

Anskaffelsesregelverket kan og bør brukes til å fremme sosiale hensyn som likestilling. Det er vanskelig å se grunner til at Norge ikke skal bruke handlingsrommet på samme måte som andre europeiske land og private kjøpere, skriver Else Bugge Fougner, Silje Grimseth Ullebust og Heddy Ludvigsen, partnere i Advokatfirmaet Hjort DA i DN.

Sikrer tilfredsstillende vilkår

Statens vegvesen krever at alle som arbeider på sine kontrakter skal ha lønns- og arbeidsvilkår som ikke er i strid med landsdekkende eller allmenngjorde tariffer. Dette sikrer tilfredsstillende lønns- og arbeidsvilkår uavhengig av enighet om tariffavtale eller ikke. Samferdselsminister Jon Georg Dale i et svar til Stortinget. 

Første heldigital dialogkonferanse

Som første offentlige innkjøper i Norge gjennomfører Kystverket en hel-digital dialogkonferanse. Det betyr at man bare strømmer dialogkonferansen med et ønske om å nå ut til flere, unngå klimautslipp fra reiser, og for å spare leverandørene for unødig tidsbruk, melder innovativeanskaffelser.no.

Sentraliserer sykehusinnkjøp

Den nye sentralenheten i sykehus-Danmark, Sundhedsvæsen Danmark, skal kunne beslutte forpliktende felles innkjøp på vegne av sykehussektoren. Regionen har dette ansvaret i dag, men de skal nedlegges. Deres samlede innkjøp er på over 30 mrd. kr. i året (utenom sykehusmedisin). Det fremgår av regjeringens forslag til sunnhetsreform.

Svensk hjelp til funksjonskrav

Upphandlingsmyndigheten i Sverige publiserer nå på sine nettsider økt hjelp til å formulere, evaluere og følge opp funksjonskrav. Det dreier seg f.eks. om tre metodebeskrivelser.

Kjøper mat for sju milliarder

En kartlegging i regi av Livsmedelverket viser at svenske kommuner kjøper inn matvarer til en verdi av knapt sju milliarder. Sammenliknet med Sveriges totale matkonsum på 241 mrd utgjør kommune-kjøpene tre prosent. Når det gjelder kjøp av økologisk mat, varierer det mellom 5 og 80% av den totale verdien av matkjøp, i gjennomsnitt 36%.

IT, korrupsjon og GDPR interesserte mest

Statens og Kommunernes Indkøbsservice har sett på hvilke av deres publiserte artikler som var mest lest i 2018, og funnet ut at bl.a. korrupsjonssaken med Atea og en sak om GDPR topper listen. De mest besøkte kunngjøringssider og avtalesider i 2018 dreide seg om IT – konsulenter, prosjekter og løsninger.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 18. januar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.