Når det er krisetider, tyr næringslivet ikke minst til offentlige anskaffelser. Det viser en gjennomgang Anbud365 har foretatt av ulike innspill til regjeringens ulike krisepakker. Også nord-norsk byggenæring har stor tro på at offentlige anskaffelser kan bidra til en lysere fremtid.
Nelfo etterlyser kraftigere tiltak, heter det: – Bruk offentlig innkjøpsmakt, for å opprettholde – og å skape ny aktivitet i BAE-næringen. Alle kommuner, fylker og statlige innkjøpere av BAE må gjennomføre prosjekter som er i gang, og unngå unødige stopp og forsinket fremdrift. Nelfo er en landsforening i NHO og organiserer elektro-, ekom- og heisbedriftene i tillegg til systemintegratorene.
En annen NHO-forening, NHO Mat og Drikke, slår i sitt innspill fast at en rekke små og mellomstore mat- og drikkeprodusenter berøres sterkt av forstyrrelsene i dagligvaremarkedet. Dette kan avbøtes ved at offentlige innkjøp av mat og drikke midlertidig kan rettes inn mot lokale produsenter, mener foreningen.
Rådgivende ingeniører
Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) er derimot ingen NHO-forening, men samler kunnskapsbedrifter som planlegger, leder og gir råd ved bygg og anlegg. Deres fungerende administrerende direktør, Ari Soilammi, mener det er særskilt behov for at store offentlige innkjøpere tar ansvar med å sikre akseptable rammevilkår for leverandørene. Dette bør gjøres ved at offentlige innkjøpere tar risikoen for forsinkelser og kostnader hos leverandørene som skyldes koronaviruset, understreker han.
Nord-Norge
I Nord-Norge har NHO-foreninger samlet seg om et innspill. Underskriverne er Stein Windfeldt, direktør EBA Nord-Norge, Anne Marit Stork, regionleder Byggmesterforbundet Nord, Trond-Morten Røst, regionsjef Nelfo Nordland og Anders Paulsen, seniorrådgiver NHO Nordland.
– Å bruke offentlige innkjøpskraft til å holde hjulene i gang vet vi virker. I de ukene og månedene vi nå går inn i, kan det derfor være et sterkt signal til næringslivet at det offentlige ikke bare opprettholder sine planer, men også får mulighet til å forsere planlagte anskaffelser på viktige samfunnsområder, skriver de fire, og fortsetter:
– Landet vårt er godt rigget til å håndtere dette, og vi er gode på offentlige anskaffelser. I tillegg har stat, kommune og næringsliv i mange år samarbeidet om å øke innovasjons- og næringslivseffekten av offentlige anskaffelser. Utfordringen nå er å finne gode tiltak som også virker kortsiktig. Offentlige anskaffelsesprosesser tar jo ofte litt tid, men med litt kreativitet kan det løses.
Et umiddelbart tiltak er at man greier å tildele kontrakter som allerede er kunngjort. Det kan ikke være noe alternativ å avlyse utlyste kontrakter eller bestillinger. Nord-Norge kan ikke settes på vent, poengterer de: – Vi må å gjennomføre det som er tiltenkt og kanskje mer. Det kan være helt avgjørende for om bedrifter klarer seg gjennom krisen eller ikke.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige innkjøp som redningsplanke for et næringsliv i krise"