Oslo kommune vil anskaffe en deleløsning for maskiner og utstyr for Oslos om lag 200 skoler. Kommunen får nå bistand av Leasi, et Trondheimsbasert oppstartsselskap fra teknologimiljøet ved NTNU, til å utvikle en prototype. Leasi har nå totalt 15 uker på seg til å utvikle en prototype av en deleløsning for Oslo kommune, og ser fram til veien videre. Oslo kommune er i gang med å planlegge for en anskaffelse av deleløsning til høsten. Oslo kommune vil da innrette anskaffelsen slik at andre oppdragsgivere kan konkurrere på like vilkår som Leasi.
Det er imidlertid flere barrierer for å kunne dele på utstyr mellom kommunens aktører, som logistikk, økonomi, administrasjon og tekniske muligheter. For å imøtegå barrierene for deling har Oslo kommune fått bistand fra StartOff til å kjøre en innovasjonsprosess. StartOff er et program som kobler offentlige virksomheter og oppstartsselskaper sammen.
Vinneren av innovasjonskonkurransen for Oslo kommune er det Trondheimsbaserte oppstartsselskapet Leasi. Gründerne av selskapet, Scott Bekke, Marcus Balcon og Daniel Hansen, går alle siste semester på masterprogrammet ved NTNUs Entreprenørskole, hvor man kombinerer en mastergrad med å starte et selskap. Til daglig jobber selskapet med å utvikle et utleie- og ressurshåndteringssystem for profesjonelle utleiere av utstyr til bygg- og anleggsbransjen.
Leasi består i tillegg av fire utviklere som studerer ved NTNU, samt en designer. Oppstartsselskapet er også tilknyttet mentorer og samarbeidspartnere med lengre fartstid innen programmering, programmeringsprosesser og forretningsutvikling, og er også tatt inn i akseleratorprogrammet til 6AM, for å styrke det ellers unge teamet.
Ambisiøse Oslo-mål
Oslo kommune har satt seg ambisiøse mål for reduksjon av klimagassutslipp: Innen 2030 skal byen redusere sine klimagassutslipp med 95 % sammenlignet med 2009. Et viktig tiltak for å nå målene er å forbruke mindre og dele mer.
Oslo har om lag 200 grunnskoler, videregående skoler og voksenopplæringssentre, og de fleste har hver sin utstyrspark. Gjennom et pågående innovasjonsprosjekt ønsker Utdanningsetaten og Utviklings- og kompetanseetaten å utforske muligheten for mer deling og effektiv drift av maskinene, slik at man med færre maskiner og bedre vedlikehold, kan oppnå minimum tilsvarende drift som tidligere.
– Når vi deler trenger vi færre maskiner, og da får vi raskere opp andelen utslippsfrie parkmaskiner i Osloskolen. Det gir mindre støy og luftforurensing, og bedre arbeidsmiljø for elever, lærere og vaktmestre ved skolene, påpeker Oslos finansbyråd Einar Wilhelmsen.
Maskiner som kan egne seg for deling
De fleste skoler eier i dag en rekke maskiner, som kan egne seg for deling. Dette gjelder særlig maskiner med et sesongpreget bruksmønster, som gressklippere, hekksakser og kantklippere. Men det er også tenkt at løsningen skal kunne omfatte utstyr hver skole trenger sjeldent, men som det er svært nyttig å kunne leie for en kortere periode, som varmesøkende kamera og hageavfallskverner. Førstnevnte har blitt stadig mer aktuelt med høye strømpriser for å kunne avdekke varmelekkasjer fra skolebygg, og identifisere energieffektiviseringstiltak. Hageavfallskverner vil på sin side produsere kompost på stedet og spare kommunen for mye unødvendig transport av hageavfall fra skolene. På sikt er det også tenkt at mer kapitalintensivt utstyr skal kunne legges inn i deleløsningen, og at delingen også skal skje på tvers av kommunens etater.
Utfordring
Begrensede budsjetter, lagringskapasitet og ladeinfrastruktur gjør at en rekke skoler ikke kan ha en maskinpark som dekker behovet for skolens drift og vedlikehold. Alle har dessuten ikke ressurser til å investere i tilstrekkelig sørvis for maskinene, som kunne forlenget levetid og oppetid. Det kan også være en ujevn bruk av utstyret, der enkelte maskiner brukes mye, mens de andre steder brukes lite, blant annet fordi skolene ligger i ulikt terreng og har ulike snø- og gressforhold osv. Oslo kommune ønsker å utvikle en deleløsning som gir alle vaktmestere og driftsledere god tilgang til nødvendig utstyr, uavhengig av skole.
Det er imidlertid flere barrierer for å kunne dele på utstyr mellom kommunens aktører, som logistikk, økonomi, administrasjon og tekniske muligheter. Spørsmål som hvordan man fordeler reparasjonskostnader for maskiner som lånes bort og som hypotetisk sett kommer tilbake ødelagt, er antakelig alene nok til å skremme mange offentlige aktører fra deling. Videre arbeid med utvikling av deleløsningen vil derfor gjøres i samarbeid med representanter fra vaktmestertjenesten i Osloskolen.
Innovasjon med studenter på laget
For å imøtegå barrierene for deling har Oslo kommune fått bistand fra StartOff til å kjøre en innovasjonsprosess. StartOff-programmet administreres av Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) i samarbeid med Digitaliseringsdirektoratet og Leverandørutviklingsprogrammet. Gjennom prosessen får mindre og nystartede selskaper mulighet til å vise seg fram og vinne kontrakter for store oppdragsgivere.
– Innovasjonsprosjektet med Oslo Kommune er et spennende oppdrag hvor vi får mulighet til å levere verdi på flere arenaer, også utenfor hovedmarkedet vi operer i. Vi ser at deleløsningen kommunen etterspør har klare likhetstrekk med behovene vi dekker i bygg og anleggsbransjen, hvor vi jobber for bedre ressursutnyttelse og tilrettelegger for en bedre delingsøkonomi. Vi setter pris på tilliten fra Oslo Kommune og muligheten til å bidra til å nå deres ambisiøse klimamål, sier Marcus Balcon i Leasi.
-Jeg er stolt av samarbeidet med StartOff, med unge grundere på laget gis Oslo kommune tilgang på innovative løsninger på barrierer som tidligere har hindret oss i å dele på utstyr. En brukervennlig deleløsning vil bidra til at vi både reduserer forbruket vårt, og også at vi får til å utnytte utstyret vi eier på en bedre måte. Det er god butikk for både klimaet og for kommuneøkonomien, konkluderer finansbyråden.
-Den pågående innovasjonsprosessen er en veldig nyttig lærdom for å tilegne oss kunnskap om hvilke krav en slik løsning bør ivareta og for å få et godt innblikk i brukerbehovene allerede tidlig i prosessen, avslutter prosjektlederne fra Utdanningsetaten og fra Utviklings- og kompetanseetaten, Guro Herje Haga og Sarah Fossen Sinnathamby.
Faktaboks · Oslo kommune deltar i det statlige innovasjonsprogrammet StartOff hvor de etterspør en deleløsning for maskiner og utstyr som i første omgang planlegges tatt i bruk ved Oslos om lag 200 skoler. · For mer info om prosjektet, se følgende side: https://anskaffelser.no/innovasjon/startoff/deling-av-kommunalt-utstyr · Vinneren av konkurransen er det Trondheimsbaserte oppstartsselskapet Leasi. · Til daglig jobber selskapet med å utvikle et utleie- og ressurshåndteringssystem for profesjonelle utleiere av utstyr til bygg- og anleggsbransjen. For mer info om Leasi, se https://www.leasi.no/ · StartOff er et program som kobler offentlige virksomheter og oppstartsselskaper sammen. Programmet administreres av Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) i samarbeid med Digitaliseringsdirektoratet og Leverandørutviklingsprogrammet. For mer info om StartOff, se: https://anskaffelser.no/innovasjon/startoff |
Bli den første til å kommentere på "Osloskolen satser på deling av maskiner, får hjelp av unge gründere"