Rapport: Innleieforbudet kan gi færre tilbydere, men hvert enkelt tilbud viktigere

Anbud365: Rapport om innleieforbudet Færre tilbydere, men hvert enkelt tilbud viktigereSå langt har det ikke vært noen dramatiske konsekvenser av innleieforbudet, for politikerne har vært utrolig heldige med timingen, sier kommersiell direktør Kåre Elnan i Prognosesenteret, i en kommentar til en rapport de har laget (foto: Prognosesenteret).

Skriv ut artikkelen

Det kan bli færre tilbydere i hver anbudskonkurranse, men samtidig kan hvert enkelt tilbud bli viktigere, skriver Prognosesenteret i en rapport om effektene av forbudet mot å leie inn hjelp fra bemanningsfirmaer i Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold og Vestfold. Konsekvensene av innleieforbudet er både økte kostnader og konkurransevridning.

Rapporten forklarer hvordan innleieforbudet og den svake kronekursen påvirker både kapasiteten til entreprenørene og konkurransen mellom dem, skriver nemitek.no, som er vår kilde til denne saken.

Ulike utfordringer

Når de ikke får lov til å leie inn ekstra hjelp fra bemanningsselskapene, så kan ikke entreprenørene levere like mange tilbud parallelt som før. De kan heller ikke levere tilbud på prosjekter som er litt for store. Én tendens trekker i motsatt retning. Bedriftene i bransjen har høyere grunnbemanning enn de ville hatt hvis de hadde fått lov til å leie inn folk. Det skjerper konkurransen.

Når underentrepriser og ansettelser erstatter innleie, blir kostnadene til entreprenørene høyere. Og når aktiviteten tar seg opp igjen – tidligst i 2025, med dagens prognoser – så kan det oppstå problemer med kapasiteten.

Undersøkelser og rapporter

Før forbudet ble innført, mente over halvparten av bedriftene i byggenæringen at tiltakene ville være negative for dem. Én av tre svarte «svært negativt» i en undersøkelse som Fafo gjennomførte. Halvparten så da for seg at de måtte løse begrensningene med å ta på seg færre oppdrag, og det gjaldt spesielt de små og mellomstore. De større bedriftene ville heller satse på midlertidige ansettelser, innleie fra produksjonsbedrifter og mer prefabrikkering.

I en annen rapport tar De Facto sterkt til motmæle mot både Fafo og en omtale av undersøkelsen hos Fri Fagbevegelse. Disse vurderingene stemmer ikke med funnene i De Factos egen kartlegging av byggeplassene, ifølge forskningsstiftelsen, som har brukt organisasjonsarbeidere i fagforeningene til å gjøre kartleggingen.

Bli den første til å kommentere på "Rapport: Innleieforbudet kan gi færre tilbydere, men hvert enkelt tilbud viktigere"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.