Skal gjøre et direktekjøp verd 30 mill – jusseksperter i tvil om det er regelbrudd

Anbud365: Skal gjøre et direktekjøp verd 30 mill – jusseksperter i tvil om det er regelbruddRådmann Svein Skisland i Vennesla kommune, der man nå drøfter direktekjøp av et råbygg som private eiendomsinteresser setter opp, for helsesenteret sitt.

Skriv ut artikkelen

Vennesla kommune i Agder skal kjøpe et råbygg til sitt helsesenter for drøyt 30 mill og har forhandlet frem en avtale med en interessent. Forhåndsuttalelser fra juss-eksperter kan tyde på at kommunen balanserer helt på kanten av hva som er innenfor regelverket for offentlige anskaffelser. At man skal kjøpe, er ikke kunngjort, men kommunen vurderer å legge ut en intensjonskunngjøring. Men, sier kommunens rådmann, dette er ingen bygg- og anleggskontrakt, men et eiendomskjøp.

Saken ble først omtalt i Vennesla Tidende.

Det var rådmannen som meldte at han ville at kommunen skulle kjøpe to etasjer i det planlagte helsesenteret som en privat eiendomsutvikler og et stedlig entreprenør-selskap (VEF) setter opp. Saken er nå på politikernes bord.

Det konkrete tilbudet fra entreprenør-selskapet går ut på at kommunen skal kjøpe et råbygg, og prisen for dette er 30,6 millioner kroner. I tillegg skal etasjene innredes, og det skal bli parkeringsplasser. Da er man, skriver Vennesla Tidende, oppe i godt over 50 millioner kroner for å skaffe plass til bygdas leger, som er utgangspunktet for handelen.

Ren kjøpskontrakt

Det legges opp til at kommunen skal inngå en ren kjøpskontrakt med entreprenør-selskapet, og ikke en bygge- og anleggskontrakt. Dette kan være ulovlig i forhold til lov om offentlige anskaffelser, og kommunen har innhentet to ulike vurderinger som har sett på om kommunen bryter loven.  De to vurderingene konkluderer ulikt.

Odin Advokat AS har kommet til at det er mer sannsynlig at tilbudet fra entreprenøren er omfattet av regelverket enn at det ikke er det, og at man derfor bør gjennomføre en anbudsutlysning. Det pekes i tillegg på at man i forslaget til avtale fra entreprenøren legger mye av risikoen over på kommunen dersom det skulle oppstå feil og mangler.

Vanskelig grensesnitt-problematikk

– På generelt grunnlag kan det også være grunn til å peke på at den omfattende grensesnittproblematikk som avtalen vil skape, kan bli vanskelig å håndtere. Vi tenker da særlig på ansvarsfordeling knyttet til feil, mangler og uhensiktsmessige løsninger som avdekkes under eller etter arbeidet med kommunens ferdigstilling av de innvendige lokalene i råbygget VEF har bygget. Det reviderte tilbudet synes å pålegge kommunen mye av risikoen for slik fremtidig grensesnittproblematikk, skriver Odins advokat.

Kommunen valgte også høre med kommuneadvokaten i Kristiansand, som konkluderer annerledes, men er ikke tydelig på at kommunen er innenfor loven. Kommuneadvokaten mener avtalen er utformet på en måte som gjør at den kan holdes utenfor lov om offentlig anskaffelse, men at kommunen kan få problemer.

Klar risiko

– Det er likevel en klar risiko i denne saken. Løsningen bygger på en utvidende tolkning av forskriftsteksten. Det er noe praksis rundt dette fra Norge og EU når det gjelder oppføring av bygg for leie, men svært begrenset når det gjelder oppføring av bygg for salg, skriver kommuneadvokaten. Det pekes på at kommunen, dersom man velger løsningen med å kjøpe to tomme etasjer av VEF, i forkant av kontraktsinngåelse foretar en såkalt intensjonskunngjøring.

Flere lokale eiendomsutviklere har vært i bildet for å tilby kommunen nye lokaler. Kommunen har valgt bare å forhandle med en eiendomsutvikler, som et stykke ut i prosessen også knyttet til seg entreprenør-selskapet VEF. Grunnen til at rådmannen, på tross av risikoen for å komme i konflikt med loven, velger å innstille på det aktuelle kjøpet, er de mange argumenter som taler for en samlokalisering av fagmiljøer innen helse. Kommunen sliter med å knytte til seg nok fastleger, og man ser på det som et konkurransefortrinn å kunne tilby et større fagmiljø.

Ikke tid til å vente

Et forslag i et kommunalt utvalg om å hente inn tilbud fra flere utbyggere før de tok en beslutning om hvor helsesenteret skal ligge, ble nedstemt. Kommuneoverlegen mener de ikke har tid til å vente.

Bli den første til å kommentere på "Skal gjøre et direktekjøp verd 30 mill – jusseksperter i tvil om det er regelbrudd"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.