Statsbygg grep inn, brukte steinkontrakt til å forbedre arbeidsforhold i Kina

Anbud365: Statsbygg grep inn, brukte steinkontrakt til å forbedre arbeidsforhold i Kina Selv om Statsbygg ikke kjøper den aktuelle steinen fra Kina selv, understreker administrerende direktør Harald Nikolaisen at man som byggherre har et ansvar for å følge opp leverandørkjeden helt til bunns (foto: Geir Anders Rybakken Ørslien/Statsbygg).

Skriv ut artikkelen

Statsbygg har sørget for å forbedre forholdene ved kinesiske steinbrudd etter å ha foretatt en revisjon som avdekket uakseptable forhold. Steinen skulle bruke i forbindelse med det nye nasjonalmuseet. – I anskaffelser ved høyrisikoprodukter bør vi være tidligere ute for å håndtere situasjonen. Dette kan for eksempel være å stille kvalifikasjonskrav knyttet til etisk handel, ikke bare ha det som kontraktskrav, sier adm. dir. Harald Nikolaisen i Statsbygg.

Det nye nasjonalmuseet vil få smågatestein, kantstein, heller og spesialstein fra Kina. Leverandøren er norsk, men steinen leveres fra Kina.

Statsbygg besluttet da i samarbeid med leverandøren og norske revisjonsselskaper å gjøre undersøkelser ved de aktuelle steinbruddene og steinfabrikkene. Resultatet var nedslående.

Resultatet av revisjonen

Revisjonen viste blant annet svært manglende bruk av eller kunnskap om verneutstyr. Det manglet brannsluknings- og førstehjelpsutstyr. Sanitærforholdene var dårlige, lønningene lå under lovlig minimum for enkeltmedarbeidere og arbeidstiden var ikke regulert. Miljøtiltakene på produksjonsstedene var heller ikke tilfredsstillende.

Selv om Statsbygg ikke kjøper steinen selv, understreker administrerende direktør Harald Nikolaisen at man som byggherre har et ansvar for å følge opp leverandørkjeden helt til bunns.

Jobbe med leverandørutvikling

– Dersom vi skal bruke stein fra kinesiske steinbrudd i våre prosjekter kan ikke arbeidsplassen til arbeiderne som produserer den være livsfarlig. Så da hadde vi to valg: Vi kunne kansellere kontrakten uten å gjøre noe med arbeidsforholdene lokalt. Eller så kunne vi jobbe med leverandørutvikling og bidra til at arbeidsvilkårene ble akseptable, sier Nikolaisen.

Statsbygg valgte det siste. Leverandøren ble varslet om at den aktuelle steinleveransen ikke kunne legges på før situasjonen var avklart.

Viktigste prioriteringsområder

Statsbygg anså at de viktigste prioriteringsområdene var å sikre HMS og tryggere arbeidsforhold, kontroll på arbeidstid samt skriftlighet i ansettelsesforhold og minimumslønn.

Et steinbrudd og en steinfabrikk ble utelukket på basis av revisjonen. De to andre viste klare forbedringer og vil ved stengning av prioriterte avvik kunne starte produksjonen av Statsbyggs stein.

– Prosessen viser at det nytter å sette etisk handel på dagsorden og at vi som innkjøpere kan bidra til å utvikle bransjen i riktig retning, sier Nikolaisen.

Vil gjøre enda mer

Som medlem av nettverket Initiativ for etisk handel vil Statsbygg nå vurdere å stramme inn kravene til leverandørene ytterligere, slår Nikolaisen fast.

– I anskaffelser ved høyrisikoprodukter bør vi være tidligere ute for å håndtere situasjonen. Dette kan for eksempel være å stille kvalifikasjonskrav knyttet til etisk handel, ikke bare ha det som kontraktskrav.

Bli den første til å kommentere på "Statsbygg grep inn, brukte steinkontrakt til å forbedre arbeidsforhold i Kina"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.