Statsbygg (I): Gav Riksrevisjonen først 490 kontrakter, men fant senere 2 200 til

Anbud365: Statsbygg (I): Gav Riksrevisjonen først 490 kontrakter, men fant senere 2 200 tilRiksrevisjonen har avlagt Statsbygg, her ved adm. dir. Harald Nikolaisen, et besøk for å sjekke hvordan det sto til med habilitet og anskaffelser (foto: Statsbygg/Hans Fredrik Asbjørnsen).

Skriv ut artikkelen

Riksrevisjonen bad Statsbygg om en oversikt over kontrakter til bruk i en habilitets-undersøkelse. Raskt kom den statlige bygg-giganten opp med 490 slike. Så gikk det noen måneder. Da fikk Riksrevisjonen varsel fra Statsbygg om at det nok kunne være flere gjennomførte anskaffelser, nemlig fritekstbestillinger. Disse er ikke knyttet til en registrert avtale i bestillingssystemet, og arkivreferansen knyttet til anskaffelsen skal registreres manuelt i bestillingen. Det viste seg å være over 2 200 slike.

Riksrevisjonen har sjekket hvordan det står til med etterlevelsen av bestemmelsen om habilitet i anskaffelsene. Undersøkelsen med tilhørende analyse finnes i dokumentet «Habilitet i anskaffelser i Statsbygg Dokument 3:9 (2024–2025)». Den omfatter Statsbyggs internkontroll i 2023 og 2024 og er avgrenset til anskaffelser i Norge. 80% av de totale utgiftene til Statsbygg brukes på anskaffelser. I 2024 utgjorde dette rundt 13 mrd.

Se Anbud365s omtale av Riksrevisjonens undersøkelses- konklusjoner

Oversikt over kontrakter

Det fremgår av rapporten at Riksrevisjonen bad Statsbygg om oversikt over kontrakter inngått for den utvalgte revisjonsperioden. En oversikt kom kort tid etter, og den viste at det ble inngått 490 kontrakter (anskaffelser) i perioden fra 1. januar 2023 til 31. mai 2024. 287 av disse kontraktene er rammeavtaler eller serviceavtaler som ble hentet fra Statsbyggs bestillingssystemer, resten – 203 kontrakter – ble identifisert gjennom manuelle søk i Statsbyggs interne arkivsystem. Ifølge Statsbygg kunne det være kontrakter som ikke ble fanget opp i denne prosessen, skriver Riksrevisjonen.

Noen måneder senere opplyste Statsbygg at de hadde gjennomført flere anskaffelser som ikke var inkludert i oversikten de hadde sendt tidligere. Dette er anskaffelser som er gjort som fritekstbestillinger. Det vil si at anskaffelsene er opprettet som bestillinger som ikke er knyttet til en registrert avtale i bestillingssystemet, og der arkivreferansen knyttet til anskaffelsen skal registreres manuelt i bestillingen. Det var i alt 2 211 slike fritekstbestillinger som ikke var identifisert tidligere i revisjonen, disse tok ikke Riksrevisjonen med i sitt kontrollutvalg, heter det.

Habilitetsvurderinger

For å kontrollere om Statsbygg har fulgt egne rutiner for å dokumentere at habiliteten er vurdert i anskaffelsene, valgte Riksrevisjonen først ut 20 kontrakter fra de 490 kontraktene i den første oversikten de mottok. Disse kontraktene ble valgt ut basert på følgende kriterier: ulike typer kontrakter, ulike beløpsstørrelser, geografisk spredning og forskjellige leverandører.

Riksrevisjonen fikk anskaffelsesprotokoller for disse anskaffelsene og en oversikt over prosjektlederne og personene som bistod prosjektlederne i evalueringen av innkomne tilbud.  Habilitetsvurderingene som er gjort i de utvalgte anskaffelsene, ble innhentet. I tillegg til dette utarbeidet Statsbygg et skjema hvor prosjektlederne oppga hvilke habilitetsvurderinger som var gjort i den enkelte anskaffelsen, og hvordan rutinene for signering av habilitet i protokollen var etterlevd og forstått.

På grunn av svakheter som ble avdekket i kontrollen av de første 20 anskaffelsesprotokollene, så Riksrevisjonen behov for å utvide kontrollen til å gjelde alle anskaffelsene i samtlige av de 490 inngåtte kontraktene de hadde fått tidligere.

De ville sikre at kontrollen ga et korrekt bilde. Denne utvidelsen av utvalget gjorde de før det ble gjort oppmerksom på at det var anskaffelser gjennomført som fritekstbestillinger som ikke inngikk i nevnte oversikt.

Forståelse og etterlevelse

Anskaffelser med protokoller signert før kontrollperioden startet, og anskaffelser med protokoller som var generert fra et anbudsverktøy som er under uttesting hos Statsbygg ble ekskludert fra undersøkelsen. I tillegg gjaldt enkelte protokoller én anskaffelse, som omfattet flere inngåtte kontrakter. Alt i alt bidro dette til at antall anskaffelser ble utvidet med 323, og vi endte opp med å kontrollere totalt 343 (323+20) anskaffelser.

Når det gjelder disse anskaffelsene, fremholder Riksrevisjonen. innhentet de imidlertid ikke noen oversikt over prosjektlederne eller personene som bistod prosjektlederne i evalueringen av tilbud. – Vi fikk heller ikke informasjon om prosjektledernes forståelse og etterlevelse av rutinene for signering av habilitet i protokollen, konstaterer revisjonen.

Bli den første til å kommentere på "Statsbygg (I): Gav Riksrevisjonen først 490 kontrakter, men fant senere 2 200 til"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*