Statsbyggs bærekraftsrapport: 2024 ble «wake-up-call» for habilitetsrisiko

Anbud365: Statsbyggs bærekraftsrapport: 2024 ble «wake-up-call» for habilitetsrisikoI 2024 gjennomført Statsbygg 176 risikovurderinger knyttet til etisk handel-krav i kontrakter og anskaffelser. I 21 av disse vurderingene ble det konkludert med at krav til etisk handel skulle stilles. Tilsvarende tall fra 2023 var henholdsvis 143 og 50. Trolig for lavt antall vurderinger, poengteres det i Statsbyggs bærekraftsrapport for 2024. Det er identifisert behov for interne forbedringstiltak både når det gjelder prosessaktiviteter og ressurser. På bildet Anders Fylling, Statsbyggs direktør for bærekraft og spesialfag (foto: Hans Fredrik Asbjornsen).

Skriv ut artikkelen

I 2024 ble risikoen for habilitetsbrudd i Statsbyggs anskaffelser vurdert som kritisk. Inntil da var vurderingen at det ikke har vært særskilt risiko for brudd på habilitetsbestemmelsene, fremgår det av Statsbyggs «Bærekraftsrapport 2024». Årsaken til «snuoperasjonen» er, heter det, ikke at risikoen for flere brudd har økt, men skyldes økte krav og forventninger til dokumentasjon og kontroll. Rapporten forteller også om en større kontroll av fagbrev som viste at bare halvparten av de som var registrert som faglærte, kunne dokumentere fagbrev og eventuelt godkjenning.

Statsbygg har nå levert sin tredje bærekraftsrapport. Der heter det bl.a. at i tidligere års risikovurderinger har Statsbygg benyttet en risiko- og erfaringsbasert tilnærming til habilitet. Statsbygg oppfatning har vært at vi har hatt en god kultur, medarbeidere med god integritet, og det har vært avdekket svært få konkrete tilfeller av inhabilitet, heter det i rapporten. Basert på denne erfaringen har Statsbygg vurdert at det ikke har vært særskilt risiko for brudd på habilitetsbestemmelsene, men:

Annerledes i dag

– Statsbygg ser annerledes på dette i dag og risikoen for habilitetsbrudd i anskaffelser er i 2024 vurdert som kritisk. Årsaken er ikke at risikoen for flere brudd har økt, men skyldes økte krav og forventninger til dokumentasjon og kontroll. Tidligere systemer og rutiner for dokumentasjon har ikke vært tilstrekkelige. Det er gjennomført betydelig og systematiske tiltak gjennom 2024, som fortsetter i 2025, for å redusere denne risikoen, blant annet gjennom opprettelse av en egen etterlevelsesfunksjon og forbedret dokumentasjon av habilitetsvurderinger i anskaffelser. God styring og ledelse av anskaffelser skal bidra til å sikre etterlevelse og forebygge misligheter.

Faglærte

Det fremheves også i bærekraftsrapporten at Statsbygg bidrar til å sikre fremtidens kompetanse i BAE-næringen ved å stille minimumskrav til faglærte og lærlinger. I 2024 ble det utført 132 risikovurderinger av entreprisekontrakter og rammeavtaler, 140 seriøsitetskontroller og 143 tilstedekontroller, ifølge rapporten. En større kontroll av fagbrev viste at bare halvparten av de som var registrert som faglærte kunne dokumentere fagbrev og eventuelt godkjenning.

Etisk handel

I Statsbygg skal krav om etisk handel stilles i anskaffelser der det er vesentlig risiko for brudd på grunnleggende arbeidstaker- og menneskerettigheter. For å vurdere dette tar den statlige bygg-kjempen med i betraktningen om anskaffelsen omfatter særlig risikable produktkategorier og verdien av anskaffelsen. I 2024 har det blitt gjennomført 176 slike vurderinger, fordelt på byggeprosjekter, vedlikeholdsprosjekter og rammeavtaler for varer og tjenester. I 21 av disse vurderingene ble det konkludert med at krav til etisk handel skulle stilles. Tilsvarende tall fra 2023 var henholdsvis 143 og 50.

– Antall vurderinger av planlagte anskaffelser antas å være for lavt tatt i betraktning antall anskaffelser som gjennomføres. Det er identifisert behov for interne forbedringstiltak både når det gjelder prosessaktiviteter og ressurser, poengteres det.

Høy risiko

Blant produkter Statsbygg anskaffer, anses solcelleanlegg å innebære særlig høy risiko for at Statsbygg bidrar til alvorlige brudd på grunnleggende menneskerettigheter, og slike anskaffelser har derfor høy oppfølgingsprioritet. Innsatsen for å følge opp leverandører i store byggeprosjekter er også videreført fra 2023. Dette er fordi de benyttes i den klart største avtaletypen verdimessig. Det er store og ofte brukte leverandører, som Statsbygg forventer at også går foran i en bransje hvor arbeid med aktsomhetsvurderinger er relativt nytt. Totalt ble 15 ulike avtaler fulgt opp, og syv av disse ble avsluttet i løpet av 2024.

Miljøkravet

Statsbygg, heter det, etterlever miljøkravet i anskaffelses-forskriften som trådte i kraft 1. januar 2024. I løpet av 2024 ble i overkant av 220 anskaffelser vurdert i henhold til forskriften. Blant dem med vesentlig belastning, var krav mest egnet i 160 anskaffelser, mens tildelingskriterier ble brukt i 19 anskaffelser. Forskriftskravet brukes til å sikre at virkemiddelene som vil ha størst effekt, benyttes.

Bli den første til å kommentere på "Statsbyggs bærekraftsrapport: 2024 ble «wake-up-call» for habilitetsrisiko"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*