Appell fra næringsministeren om balansert risiko i kontrakter i krisetider er bare ord så lenge det ikke følger penger med. Det mener Sykehusbygg i et svar til Veidekke, som ville endre en fastpris-opsjon i en kontrakt inngått før Ukraina-krigen brøt ut. Veidekke viste bl.a. til næringsministerens appell til offentlige oppdragsgivere om å dele på risikoen i ekstraordinære situasjoner. Det har vært en spesiell markedssituasjon, heter det fra Sykehusbygg, som imidlertid mener at dette er risikovurderinger som fullt og helt må være Veidekkes ansvar.
I september i fjor sendte næringsminister Vestre et brev til offentlige oppdragsgivere i forbindelse med en ekstraordinær situasjon. Krig i Europa og inflasjon på historisk nivå var bakgrunnen. Og han avsluttet brevet med en appell:
Appell fra næringsministeren
Dagens ekstraordinære situasjon innebærer at det offentlige og leverandører til det offentlige bør sørge for god dialog seg imellom om utfordringer knyttet til overholdelsen av avtaler. Jeg oppfordrer derfor oppdragsgivere til å vurdere henvendelser fra leverandører som følge av økte kostnader. Begge sider bør ha felles interesse i at avtalepartene deler på risikoen.
I mai i år skriver Veidekke så til næringsministeren med utgangspunkt i september-brevet. Vi opplever, heter det, dessverre at oppfordringen fra ministeren ikke har nådd frem hos enkelte offentlige oppdragsgivere. Saken gjaldt det nye sykehuset i Drammen, der det i en entreprise var en opsjon for fastpris for lønns- og prisstigning i byggetiden, og:
Bundet til fastpris
– Opsjonen ble ved kontraktsinngåelsen den 31. mars 2022 utløst av Sykehusbygg, hvilket medførte at Veidekke som totalentreprenør ble bundet til en fastpris som ble tilbudt før krigens utbrudd. Etter krigsutbruddet, og før kontraktsigneringen, oppfordret Veidekke Sykehusbygg til å revurdere sitt standpunkt om fastpris.
Forslaget fra Veidekke var da allerede avvist av Sykehusbygg, fremgår det av en epost fra Sykehusbygg til Veidekke som Anbud365 har fått tilgang til. Byggherren kan ikke oppheve forutsetningen om fastpris uten å bryte reglene for offentlige innkjøp, fremhever Sykehusbygg. Den endringen Veidekke foreslår, er en vesentlig endring, noe brevet fra departementet ikke endrer. Og: – Når det gjelder brev fra Nærings- og fiskeridepartementet oppfatter vi dette som ett innspill om å endre på ting, uten at det følger med penger, heter det i eposten.
Nytt forsøk
I sitt brev av mai i år ber så Veidekke næringsministeren på det sterkeste adressere problemstillingen på nytt overfor offentlige oppdragsgivere generelt og Sykehusbygg spesielt. Statsråden skrev så i august i år til Helse- og omsorgsdepartementet, som sendte henvendelsen videre til Sykehusbygg.
Av et referat fra et byggherre-møte fremgår det at saken har vært behandlet i prosjektstyret. – Vi er, heter det i referatet, klar over at det har vært spesiell markedssituasjon, men dette er en risikovurderinger som fullt og helt må være Veidekkes ansvar. I og med at den aktuelle opsjonen har vært utslagsgivende for valg av viner av konkurransen, blir det svært vanskelig å akseptere at det som er avtalt i kontrakten skal fravikes.
Det er Helse Sør-Øst RHF og Vestre Viken HF som bygger nytt sykehus i Drammen, som skal tas i bruk i 2025.
Bli den første til å kommentere på "Sykehusbygg: Uten penger er Vestre-appell om risiko-balanse bare ord"