Gjennom bedre planlegging og målrettet oppfølging av prosjekter skal avfallet fra byggeaktiviteter mer enn halveres. I samarbeid med SINTEF skal Omsorgsbygg Oslo KF, Asker og Bærum kommune utvikle anskaffelser som kan redusere avfallsmengden i de kommunale byggeprosjektene. Gjennom tre pilotanskaffelser skal markedet utfordres til å skape innovative løsninger for radikalt lavere avfallsmengder på byggeplass.
Prosjektresultatene skal gi offentlige byggherrer et felles rammeverk, med konkrete ambisjoner og et kravsett til avfallsfrie byggeplasser. I tillegg til reduserte kostnader, vil innovative avfallsreduserende løsninger med mindre sløsing resultere i mer effektiv oppføring av bygninger med bedre kvalitet i utførelsen.
Krevende i praksis
I dag produserer de fleste byggeplasser ca. 40-60 kg avfall per kvm. Avfallsreduksjon utgjør derfor et stort potensial for miljø-, ressurs- og kostnadsbesparelser, men med dagens metodikk har det vist seg krevende å redusere avfallsmengdene i praksis, skriver SINTEF på sine hjemmesider..
Gjennom utvikling av anskaffelsene til de tre kommunale byggherrene i forskningsprosjektet NADA (Nye Anskaffelser for Dokumentert Avfallsreduksjon) skal byggenæringen kunne levere bygg uten å generere store avfallsmengder. Prosjektet skal øke kunnskapen til de kommunale byggherrene om hvordan de kan bidra i prosessen mot avfallsfrie byggeplasser og hvilken effekt dette har.
Utvikling av robuste metoder for å måle, evaluere, følge opp og dokumentere avfallsmengden gjennom byggeprosessen er essensielt. Dette er noe det vil legges vekt på i prosjektet.
Forskning i front
SINTEF-forsker Kristin Fjellheim konstaterer at de norske forskningsmiljøene er i front i arbeidet med utslippsfrie og avfallsfrie byggeplasser. – Vi ser at det fortsatt er et behov for tydeligere definerte systemgrenser, at man stiller målbare krav og har gode oppfølgingsmetoder for å beregne effekten av tiltak på blant annet direkte og indirekte utslipp, sier hun til sintef.no.
– Det er ingen nasjonale krav til avfallsmengder i dagens byggeprosjekter, og derfor er det vi byggherrer som må stille slike krav, opplyser rådgiver for bærekraft og innovasjon i Omsorgsbygg Oslo KF, Christoffer Venås, til sintef.no. – For å oppnå mindre avfall i byggeprosjektene våre har vi behov for et felles rammeverk med andre offentlige byggherrer.
Bli den første til å kommentere på "Tre pilotanskaffelser skal vise vei til avfallskutt i byggeprosjekter"