En 20 prosents fleksibilitet i innkjøpsavtalene i Agder gjør det lettere å få både rimelig annensortering og lokale produkter. Kjøkkenet i Grimstad kommune drar nytte av å kunne hente matvarer, også annensortering, hos lokale bønder i nærheten. Det er viktig å inngå en langsiktig avtale med bonden for å få store volumer og planlegge frem i tid, heter det. Før påske i år, da det var problemer med å få nok egg, kunne kjøkkenet i Grimstad kjøre 300 meter og få dagsferske egg rett fra bonden.
Avtalene er gjort gjennom Offentlig fellesinnkjøp på Agder, som kommunene og fylkeskommunen er tilknyttet. I slike avtaler får kjøkkensjefene på Agder bedre muligheter til å bruke de lokale produsentene.
Henter hos den lokale bonden
Det er lokale bønder i nærheten, og særlig for sesongvarer kan kommunen dra nytte av dette. Potetene blir hentet, seks kilometer unna, hver fredag. Fra juni henter de nypoteter en drøy mil i den andre retningen fra det kommunale kjøkkenet. Kjøkkenet har fått æren for å ha berget den norske tidligproduksjonen da den sto i fare for å bli utkonkurrert av poteter fra Israel.
Viktig med langsiktig avtale
Johannessen understreker i intervjuet at det er viktig å inngå en langsiktig avtale med bonden for å fås tore volumer og planlegge frem i tid: – Vi kan ikke plutselig gå til bonden og be om 3–400 kilo i uken.
I tillegg til å åpne for lokale produkter er andresorteringsvarer tydelige og tilgjengelige når kjøkkenet skal bestille. Mange av leverandørene er flinke til å ta kontakt hvis de har produkter som begynner å nærme seg holdbarhetsdatoen. Om det blir handel, kommer an både på hvor god prisen er og om det er mulig å tilpasse menyen – kombinert med om de er flinke til å vise prisreduksjonen i netthandelen.
20 prosents fleksibilitet
Før påske i år, da det var problemer med å få nok egg, kunne kjøkkenet i Grimstad kjøre 300 meter og få dagsferske egg rett fra bonden. Før favnet avtalen 100 prosent. Nå har de den 20 prosents fleksibiliteten som gjør at de har slike muligheter. En solid matkommune som Grimstad har også sitt eget forskningssenter. Nibio på Landvik har 150 dekar med god jord. Her dyrkes det for forsøkenes skyld. Kjøkkenet henter av og til litt der.
Idet er ikke mer arbeid å sjonglere med annensortering og lokale produsenter enn med en «vanlig» innkjøpsavtale. Det er også en miljøgevinst i å hente alt fra nypoteter til jordbær lokalt. Annensortering i denne sammenhengen er ikke dårlige produkter. Kanskje en annen fasong eller den typen ting, sier Kenneth Johannessen i intervjuet med Kjøkkenskriveren.
Bli den første til å kommentere på "20%-fleksibilitet i innkjøpsavtaler åpner for matkjøp hos lokale bønder"