De nordiske landene bør gjennomføre et pilotprosjekt for felles anskaffelse av vaksiner, foreslås det i en fersk rapport med anbefalinger hentet fra pandemi-erfaringer. Et mulig pilotprosjekt kan være å få til felles anskaffelse av vaksiner mot sesonginfluensa, ifølge forslaget i sesongen 2024/2025.
De nordiske samarbeidsministrene mottok nylig rapporten – «Strategisk genomlysning: Nordisk civil krisberedskap» – som inneholder 12 anbefalinger om nordisk samarbeid i krisesituasjoner. Finlands tidligere forsvarsminister Jan-Erik Enestam har utformet anbefalingene på bakgrunn av intervjuer gjort i høst – i kjølvannet av pandemien. Den endelige rapporten er ventet medio november.
De 12 anbefalingene og tilhørende problemstillinger er rettet til alle de nordiske landene, og får best effekt dersom de blir gjennomført i alle landene samtidig, slår Enestam fast.
Pilotprosjekt
En av anbefalingene gjelder offentlige anskaffelser, der rapportforfatteren foreslår at man bør gjennomføre et pilotprosjekt for felles anskaffelse av vaksiner. På det globale markedet for medisinsk utstyr og materiell er de nordiske landene hver for seg små aktører med en relativt svak forhandlingsposisjon. I fremtidige pandemier eller andre medisinske kriser kan man derfor se for seg muligheter til å dekke det medisinske behovet i fellesskap.
Et mulig pilotprosjekt kan være å få til felles anskaffelse av vaksiner mot sesonginfluensa, fremgår det av rapporten. En slik anskaffelse er forutsigbar, behovet er kjent på forhånd og prosessen velkjent. Da kan pilotprosjektet i høy grad konsentreres om selve samarbeidsmodellen.
Influensasesongen 2024/2025
Dermed anbefaler Enestam et slikt pilotprosjekt med mål om å skape forutsetninger for felles nordisk anskaffelse av ulike slags medisinsk utstyr og materiell. For å gi nok tid for feles prosjektplanlegging og erfaringsutveksling kan prosjektet eksempelvis ta sikte på influensasesongen 2024/2025, heter det i forslaget.
I rapporten er det også en anbefaling om å undersøke mulighetene felles beredskapslagre. Dette samarbeidet kan f.eks. organiseres slik at det er fysiske lagre i hvert av landene, men at systemene bl.a. for anskaffelser er felles.
De nordiske samarbeidsministrene vil ta stilling til oppfølging av de enkelte anbefalingene på et senere tidspunkt.
Bli den første til å kommentere på "Anbefaler nordisk pilotprosjekt for felles vaksine-anskaffelser ved kriser"