Bergen blir første kommune i Norge som bruker sin innkjøpsmakt til å trekke norsk landbruk i en mer dyrevennlig retning. Kommunen skal nå sette krav til bedre dyrevelferd når det handles inn bl.a. mat til kommunale institusjoner. I et samarbeid med Dyrevernalliansen er dyrevelferdskrav kommet på bordet som både vil ha stor effekt og som samtidig er realistiske å gjennomføre.
Tiden er kommet for å bruke kommunale innkjøp til å løfte dyrevelferden i landbruket, skriver bl.a. finansbyråd i Bergen kommune, Per-Arne Larsen og kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland i Bergensavisen. Det er finansbyråd Larsen som har tatt initiativ til denne gjennomføringen.
Kommunen kjøper årlig inn for nærmere sju milliarder. For eksempel har kommunen en rammeavtale for produksjon og levering av middag til institusjoner. Den omfatter i underkant av 790 000 middagsporsjoner. Maten som disse beboerne får, skal nå komme fra dyrevennlig eller økologisk drift.
Matinnkjøp, kosmetikk …
Dyrevernalliansen har bistått med å finne frem til dyrevelferdskrav som både vil ha stor effekt og som samtidig er realistiske å gjennomføre. I tillegg til grepene som skal sikre bedre dyrevelferd i kommunale matinnkjøp, skal Bergen også ta hensyn til dyrene ved innkjøp av kosmetikk og klær. Ingen av hygieneproduktene som blir kjøpt inn skal være testet på dyr, verken såper og sjampoer eller produkter som benyttes til generell rengjøring.
Kyllingen som kommunen får levert til barnehager, skoler, offentlig ansatte og sykehjem, skal også være enten økologisk eller dyrevernmerket, eller av sakterevoksende rase. Ingen andre kommuner er i nærheten av å stille tilsvarende krav til sine innkjøp!
Vegetardag og arbeidstøy
De kommunalt ansatte skal fremover slippe å ikle seg arbeidstøy med ull som kommer fra sauer utsatt for mulesing (et smertefullt inngrep for å få “bedre” ull). I rådhuskantinen blir det nå en egen vegetardag, og alle kantiner skal ha minst 15% økologiske produkter.
Økt etterspørsel etter produkter med bedre dyrevelferd vil bidra til å dra markedet i riktig retning, fremholder de to artikkelforfatterne. Det er i dag stor oppmerksomhet rundt velferden til dyrene i landbruket, og mange peker på at det er behov for å løfte dyrevelferden. Men ingenting skjer av seg selv. Mange bønder ønsker å gi dyrene bedre forhold enn minstekravene, men investeringer i bedre dyrevelferd koster penger. Når en så stor innkjøper som Bergen nå etterspør produkter med bedre dyrevelferd, vil det gi en trygghet til den norske bonden om at velferdsinvesteringer kan være lønnsomme. Dette vil føre til at flere tør å satse på en mer dyrevennlig drift.
Bli den første til å kommentere på "Bergen går i bresjen – bruker innkjøpsmakt til å fremme dyrevelferd"